2024. március 28. 19:18
KezdőlapMotoGPMárquez hiányában királycsináló lesz a Sachsenring

Márquez hiányában királycsináló lesz a Sachsenring

Márquez Németország egyeduralkodója. Ha van pálya, amellyel egyenlőségjelet tehetünk közéjük, az a Sachsenring. Ő viszont most nem lesz ott.

2010 óta Marc Márquez folyamatosan futamot tudott nyerni a Német Nagydíj során az éppen aktuális kategóriában, ahol versenyzett. 2010-ben még a 125-ösök között ért oda az első helyre, 2011-ben és 12-ben pedig már a Moto2-esek között nem talált legyőzőre. Márquez 2013 óta a királykategória versenyzője. Ebben az időszakban egy alapvetés mindenképp volt: ha Sachsenring, akkor Marc Márquez nyer.

A nyolcszoros világbajnok most viszont újabb karműtétje miatt nem lesz ott a Német Nagydíj hétvégéjén, ezzel pedig 2012 után először új győztest avatunk Chemnitzben. Pedig még tavaly is a repsolos tudott nyerni, és az élete már akkor is igencsak zaklatott volt. Most viszont biztosan nem ő ünnepel majd a dobogó legfelső fokán.

Az előzmények alapján a legnagyobb esélye a vb-éllovas Fabio Quartararónak lehet. A gyári Yamaha címvédője a kiváló forma mellett ráadásul jól jött ki a riválisokhoz képest is a Katalán Nagydíjból. A közvetlenül mögötte álló Aleix Espargaró ugyanis érthetetlen módon egy körrel korábban kezdte ünnepelni dobogóját, mint hogy vége lett volna a futamnak, Pecco Bagnaia pedig a Nakagami-borítás áldozata lett.

A lóerő-méricskéléssel ellentétben, amely a nagyok játszótere, itt szóhoz juthatnak alapvetően esélytelenebb csapatok és versenyzők is. Ilyen lehet például a KTM is. Az osztrákok tavaly Miguel Oliveira révén még a dobogón is képviseltették magukat, de Binder pedig negyedik lett. Az osztrákok Barcelonában egy nyolcadik-kilencedik hellyel jelentkeztek, ez akár jó előjel is lehet számukra.

A Ducati esetében a tavalyi Német Nagydíj komoly küzdelem volt, a márka legjobbja az ötödik Pecco Bagnaia volt. Na és mi lesz az Apriliával? Aleix Espargaró már tavaly is hetedik volt, idén pedig az olaszok jóval erősebbek… Még azzal együtt is, hogy a rutinos katalán motoros hazai futamán hátrányba került Quartararóhoz képest.