2024. március 28. 21:03
KezdőlapMotoGPRazgatlıoğlu el volt ragadtatva a MotoGP versenygéptől

Razgatlıoğlu el volt ragadtatva a MotoGP versenygéptől

Toprak Razgatlıoğlu a 2021-es Superbike-világbajnokság megnyeréséért járó jutalomként kedden egy napig tesztelhette a MotoGP Yamahát Aragónban. A török nagyon el volt ragadtatva tőle!

A Yamaha szerette volna látni, hogy a 19-szeres Superbike-győztes milyen gyorsan alkalmazkodik a prototípus motorhoz. Razgatlıoğlu viszont ki akarta deríteni, hogy élvezi-e egy ilyen motor vezetését. A szurkolók pedig mindkét világbajnokságon várják, hogy kiderüljön, középtávon melyik sorozathoz húzza majd a török versenyző.

„Ez volt az első alkalom, amikor a Yamaha M1-en ültem. A MotoGP-motor teljesen más érzés volt, mint az R1-esem. Nagyobb teljesítmény, más elektronika, a folyamatos hajtást biztosító váltó… minden teljesen új volt számomra” mondta Razgatlıoğlu. „Minden egyes körrel többet tanultam, mert nem olyan könnyű hozzászokni a MotoGP-motorhoz. A motor jó érzés, különösen az egyenesekben, ahol nagyon gyors, és a karbon fékek is érdekesek.” A török  számára szintén újak voltak a Michelin gumik.

Razgatlıoğlu nem volt egyedül a teszten, hiszen egy régi MotoGP-s ismerős, a Yamaha tesztpilótája Cal Crutchlow a 40 kör alatt végig tanácsokkal és támogatással állt rendelkezésére.

„Szerencsére, mert sokat tudott segíteni nekem” – köszönte meg Razgatlioglu az angolnak. „Az idő ma nagyon meleg volt, így az első, tizenkét körös etap után öt-hat körre korlátoztuk a körözést, hogy először érezzük a motort. A MotoGP-t nézve itt Aragonban a tévében láttam, hogy egy kicsit hullámos a pálya, és ezt éreztem is. De nem olyan rossz, csak a gázon kell maradni, miközben átmegyünk a bukkanókon. Ha elveszed a gázt, a motor instabilabbá válik.”

Aragónban kedden vegyes volt az időjárás. Egész nap meleg volt, de délután egy rövid időre heves eső is esett.

„Összességében nagyon pozitív teszt volt, még akkor is, ha az eső miatt kevesebbet tudtam motorozni, mint szerettem volna” – zárta Razgatlıoğlu. „Nagyon jó volt a királykategóriás Yamahával motorozni. Nagyon köszönöm a lehetőséget.”

A MotoGP-rajongóknak, akik most már szeretnék látni Razgatlioglut a királykategóriában, türelmesnek kell lenniük. Razgatlioglu ugyanis 2023-ban is a Yamaha színeiben indul a Superbike-világbajnokságban, mert ő és menedzsere, Kenan Sofuoglu már a kezdeteknél megegyeztek, hogy a Superbike pilóta nem fog szatellit csapathoz igazolni. A gyári csapatban pedig jövőre Fabio Quartararo és Franco Morbidelli lesz a pályán.