2024. március 28. 23:38
KezdőlapSuperbikeMotoAmerica: Gagne duplázni tudott, Petrucci előnye még kitart

MotoAmerica: Gagne duplázni tudott, Petrucci előnye még kitart

Jake Gagne a jelenre koncentrál, a jelen pedig a futamgyőzelemről szól, a bajnoki tabella állása nem foglalkoztatja. Ennek az eredménye egy kettős győzelem volt a Ridge Motorsport Parkban.

Első futam

Szombaton forró, napsütéses idő várta a versenyzőket, hogy kezdetét vehesse az első futam a MotoAmerica Superbike bajnokság 5. fordulóján.

Gagne a piros zászlókkal kétszer is megszakított futamon győzni tudott, a szezon során negyedik alkalommal – néhány órával azután, hogy a Ridge Motorsport Parkban körrekordot jelentő teljesítményével megszerezte a pole pozíciót.

Gagne minden edzésen és mindkét kvalifikáción az élen végzett, majd szombaton mindhárom rajtnál vezetni tudott. A regnáló bajnok győzelme a 21. volt MotoAmerica pályafutása során.

A verseny utolsó, mindössze nyolc körig tartó szakasza után Gagne 3,935 másodperccel csapattársa, Cameron Petersen előtt haladt át a célvonalon, amivel dél-afrikai megszerezte idei ötödik dobogós helyezését.

Petrucci lett a harmadik a versenyen. Az olasznak jót jött a második piros zászló, hiszen az első kanyarban bukott, csak pillanatokkal azután, hogy Jake Lewis bukása az utolsó kanyarban megszakította a versenyt. Petrucci vissza tudta vinni a motorját a boxutcába, ahol a csapata kicserélte a törött bal lábtartóját. Az ex-MotoGP futamgyőztes a harmadik rajtnál egy kicsit óvatosabb volt, és időbe telt mire felért a harmadik helyre. Miután odaért, megnyugodott, és megszerezte szezonbeli hetedik dobogós helyezését.

Hector Barbera kevesebb mint egy másodperccel maradt le Scholtz mögött, és mintegy négy másodperccel előzte meg Ashton Yatest.

Corey Alexander a hetedik helyen végzett, egy tizedmásodperccel megelőzve Hayden Gillimet.

Richie Escalante kapott egy második esélyt, miután a futam első szakaszán egy highsideot szenvedett el, de az újraindításnál ott tudott lenni a startnál. Végül a 10. helyen fejezte be a futamot.

A versenyen többen is kiestek: PJ Jacobsen és  Jake Lewis számára is idejekorá ért véget a verseny.

Az első futam végeredménye:

Második futam

Jake Gagne tökéletes hétvégét zárt a csendes-óceáni északnyugati régióban: a MotoAmerica Superbike bajnoki címvédője a Ridge Motorsport Parkban – a szombati naphoz hasonlóan a második futamon is győzni tudott.

Úgy tűnik, Gagne egy olyan szériát kezdhet, mint a 2021-es volt számára, ahol 17 győzelmet és a bajnoki címet is bezsebelte. Bár a 2022-es szezon nehézkesen indult neki, Gagne az eddig megrendezett 10 versenyen mindössze hat dobogós helyezést ért el, ezek közül viszont öt győzelem volt.

Öt forduló után Gagne már 11 pontra megközelítette a bajnokságot vezető Danilo Petruccit, aki a hétvége második dobogós helyezését szerezte meg a vasárnapi futamon, ahol másodikként látta meg a kockás zászlót. Gagne csapattársa, Cameron Petersen is stabil hétvégét zárt, két dobogós helyezéssel, a dél-afrikai a harmadik helyen végzett a második futamon

Gagne nagyon jól rajtolt, az első öt körben előnyre tett szert üldözőivel szemben, majd a 16 körös versenyen végig megtartotta a vezetést. A célban Gagne 4,578 másodperccel előzte meg Petruccit, aki viszont csak egy másodperccel volt Petersen előtt. A győzelem Gagne pályafutása 22. Motoamerica győzelme volt.

A Westby Racing versenyzője, Mathew Scholtz a szombati negyedik helyezéséhez hasonlóan vasárnap is ugyanebben a pozícióban fejezte be a versenyt. A dél-afrikai elveszítette a tabella második helyét, ahova a regnáló bajnok ugrott fel tökéletes hétvégéje után.

Az ötödik helyet Hector Barbera szerezte meg. A spanyol mindössze 0,171 másodperccel előzte meg Richie Escalante-t. Mögöttük jócskán lemaradva, Hayden Gillim a hetedik helyen érte célba Corey Alexander előtt.

A Tytlers Cycle versenyzője, PJ Jacobsen let a  kilencedik, míg David Anthony a sérült Jake Lewis Vision Suzukijával a 10. helyen végzett. Ashton Yates az év során először nem szerzett pontot, a grúz versenyző kiesett a versenyből, hasonlóan Travis Wyman-hoz.

Petrucci 10 futam után 11 ponttal, Gagne előtt, a harmadik helyen pedig Scholtz áll 6 pontra a regnáló bajnoktól.

A második futam végeredménye: