2024. március 28. 21:24
KezdőlapMotoGPRafael Nadal példájából merít erőt Marc Márquez

Rafael Nadal példájából merít erőt Marc Márquez

A honfitárs teniszcsillag, Rafael Nadal sok mindenen átment már fizikailag és lelkileg, hogy ott tarthasson, ahol. Márquez példaként tekint erre.

Bár a 2022-es szezont még megkezdte (és szerzett hatvan pontot), az Olasz Nagydíj után Marc Márquez negyedszer is kés alá feküdt, hogy megműttesse még mindig nem teljesen egészséges jobb karját. A nyolcszoros világbajnok nyaralós posztjain jól látszik, hogy össze van szabdalva a műtött terület. Így ennek megfelelően nem is nagyon mer még beszélni senki arról, hogy a Repsol motorosa mikor térhet vissza.

Márquez most blogbejegyzésében beszélt arról, mivel jár számára a rehabilitáció.

Talán tavaly szeptember óta ott volt már bennünk ennek az operációnak a gondolata” – idézi fel megpróbáltatásait Márquez. „Időről időre megvizsgáltuk a karomat, hogy hogy áll a törés a harmadik műtét óta. Mantráztam magamnak, hogy az erő a mentális állapotomban van, hittem, hogy meg tudom csinálni. De ahogy a szezon haladt előre, láttam, hogy túl nagyok a korlátok. A terv az volt, hogy megcsinálom a teljes szezont. A csont persze a harmadik operáció óta nem forrt teljesen össze, de nem akartam ezzel kapcsolatban naponta válaszolni a kérdésekre.

Aztán volt egy pillanat, amikor nem lehetett tovább húzni a beavatkozást Márquez karján. „A döntés a Francia Nagydíj után született meg, amikor egy 3D CT-vel megvizsgálták a karom. Meglepett az, amit az Egyesült Államokban a műtét előtt és után tapasztaltam. Nagyon más a spanyol viszonyokhoz képest. A műtét után nagyon hamar utamra bocsátottak, alig valamivel azt követően már repülhettem. Cserébe a felkészülés viszont nagyon hosszú és aprólékos volt.

A műtét előtt jó hangulatban voltam, utána viszont elég rosszul éreztem magam. Volt két-három ilyen napom a fájdalom miatt, de mivel már estem át ilyen beavatkozáson, tudtam, mi vár majd rám. Most már szerencsére jobban vagyok, nincs fájdalom. A karom persze még nem túl mobilis, de vannak erre gyakorlatok. Motivált vagyok.

A legfőbb segítők

Akár az inspiráció szintjén, akár a mindennapi kapcsolattartásban, Márquez rehabilitációjában sokan segítenek. Róluk sem feledkezett meg blogbejegyzésében.

Szerencsére nem vagyok egyedül a rehabilitációm során” – írja Márquez. „Rengetegen támogatnak ebben, ilyen például Álex Crivillé, aki annak idején hasonlókon ment keresztül, mint én. Vagy ott van Alberto Puig, akivel csapatfőnökként a leginkább kapcsolatban vagyok. Mick Doohan is rengeteget tud segíteni, hiszen ő is átélt sok súlyos sérülést.

A legnagyobb példakép Márquez számára abban, hogy is kell felállni egy súlyos sérülésből, a teniszcsillag honfitárs, a valaha volt legsikeresebb játékos, Rafael Nadal.

Ő a viszonyítási pont számomra, hiszen akkor is fel tudott állni a padlóról, amikor már mindenki azt hitte, neki annyi. Láttam őt a madridi Masters 1000-es tornán. Tudom nagyon jól, mennyit szenvedett, épp ezért olyan inspiráló számomra. Még ha nincs is 100 százalékos állapotban, egy Roland Garrost akkor is meg tud nyerni. Emlékszem, egyszer azt mondta, a fájdalom megváltoztatta a hangulatát. És ezt nagyon át tudom érezni.

ForrásBox Repsol