2024. április 19. 13:41
KezdőlapMotoEEgy ember, két bajnoki cím? Aegerter két fronton harcol

Egy ember, két bajnoki cím? Aegerter két fronton harcol

Dominique Aegerter egészen elképesztő bravúr felé halad öles léptekkel: két sorozatban, a Supersport-vb-n és a MotoE-ben is csúcsra érhet.

Ha Dominique Aegerter 2022-es szezonjára nézünk, a svájci motoros esetében jobbnál jobb teljesítményt találunk. A 32 éves versenyző idén két sorozatban is szerepel. Ez azonban egyáltalán nem sok számára, ugyanis mindkét sorozatban vezéregyéniség. A Supersport-világbajnokság eddigi futamain a megszerezhető 200-ból 195 pontot begyűjtött, nyolcból hét győzelemmel. Előnye ennek megfelelően tetemes, 54 pontos Lorenzo Baldassarri előtt, miután Misanóban is duplázni tudott.

Aegerter imponáló magabiztossággal abszolválja másik kötelezettségét, a MotoE futamait is. Ott a mezőny négy hétvégén eddig nyolc futamot teljesített, még négy van hátra: a Red Bull Ringen kettő, Misanóban pedig szintén kettő. A felállás nagyon hasonló, mint az SSP-ben: Aegerter vezet, csak az előnye kisebb kicsit. A brazil Eric Granado 31,5 ponttal jön mögötte.

Különleges kihívás, amivel szembesülök idén” – mondja Aegerter. „Eleve két külön bajnokság hétvégéiről van szó. Aztán ott van a két csapat, a Ten Kate Racing és a Dynavolt Intact MotoE Team, a két különböző motorjával. Ezekhez hozzá kell igazítanod a versenyzési stílusodat. A MotoE gépnél ez hosszabb idő, ott mindig több kör kell az alkalmazkodáshoz. De tavaly már csináltam ezt, így mostanra elég jól megy az átállás. Az eredmények jók, a csapatok pedig rengeteget segítenek nekem ebben. Ezért is megy mindkét helyen ennyire jól.

Olyan nagy különbség mégsincs?

Annyira azért mégsem más a két bajnokság Aegerter szerint. „A felkészülés például egész hasonló. A Supersportban nagyjából 35 perces versenyekről beszélünk, a MotoE-ben pedig ezek 12-13 percesek. De a felkészülés otthon, és még a pályán is egész hasonló. A dolog mentális része pedig egész könnyen megy.

Aegerter azért egyelőre még nem dőlhet hátra. „Jó dolog, hogy ennyivel vezetek a két sorozatban, de még hosszúak a szezonok. Rengeteg verseny van még hátra, ráadásul kettesével, szombaton és vasárnap. Az pedig óriási nyomás, hogy mindig ott kell lennem elöl. A csapatok, a szponzorok, a rajongók, az újságírók, és a barátaim is folyamatosan ezeket az eredményeket várják tőlem. De egész jól tudjuk ezt kezelni. Persze ha két ilyen csapat áll mögöttem, az nagyban megkönnyíti az életemet.