back to top
2024. június 17. 00:24
KezdőlapMoto2Moto2-es helyet keres Deniz Öncü számára Sofuoğlu

Moto2-es helyet keres Deniz Öncü számára Sofuoğlu

Fizikailag most már egyre inkább kilóg a Moto3-as mezőnyből Deniz Öncü. Menedzsere részéről megy is a Moto2-es helykeresés.

Annak idején, még 2011-ben Kenan Sofuoğlu második lett a Moto2-es holland TT-n. Most már más minőségben, fiatal honfitársa, Deniz Öncü menedzsereként tűnt fel az asseni paddockban 11 év után. Sofuoğlu ugyanis helyet keresett védence számára a nyári szünet előtti utolsó futamon – inkább már középen, mint a Moto3-ban.

Öncü ugyanis a 19. évéhez közeledve immár harmadik teljes szezonját futja a kicsiknél, emellett pedig teljesített már néhány futamot 2019-ben is, alig valamivel 16. születésnapja után.

A fiatal motoros eddig háromszor állhatott dobogóra a Moto3-ban, háromszor pedig övé volt az első rajtkocka. A verseny leggyorsabb körét egy alkalommal futotta meg. Idén hatodik összetettben, és hiába indulhatott kétszer is a pole-ból (legutóbb Mugellóban), ezeket Öncü pedig még csak dobogóra sem tudta váltani. Ennek viszont van egy prózai oka csapatfőnöke szerint.

„Különleges vele a kapcsolatom, szinte mintha a fiam lenne” – mondja Öncü kapcsán Hervé Poncharal, a Tech3 első embere a speedweek.comnak adott interjújában. „Ő egy nagyon fiatal versenyző, hiszen még 19 éves sincs. Tele van ambícióval, vad, és erős személyiség. Ezek a tulajdonságai kiemelik nagyon sok fiatal versenyző közül. Másrészt viszont ez már a harmadik szezonja itt. Guevara, García vagy Muñoz is jobb eredményeket hoz nála, és fiatalabbak is. Mondtam is neki, hogy nem reménykedhet és maradhat itt örökké. Megnőtt, emiatt pedig megelőzik őt az egyenesekben a nála kisebbek. Nagydarab lett, ez pedig hátrányt jelent számára.

Merre tovább?

Öncü számára a Moto2 lehet a következő lépés. Csak… „Hiszek Denizben, és azt gondolom, hogy a Moto2 ideális lenne számára. Az eredményei viszont nem igazolják ezt a lépést. Semelyik Moto2-es csapat nem fog vörös szőnyeget teríteni elé ilyen eredménysorral. Aki Ajo csapata lenne a legideálisabb, de nem gondolom, hogy neki ott 2023-ban lesz hely. Épp ezért azzal bíztam meg Kenant, hogy találjon Deniz számára olyan Moto2-es helyet, ahol kétéves szerződést kínálnak neki.

Sofuoğlu pedig tudja a dolgát. „Próbálom számára megtalálni a megfelelő Moto2-es csapatot” – mondja a menedzser. „Amennyiben ez nem valósulhat meg, akkor Deniz marad még egy évet a Moto3-ban.

Deniz Öncü ikertestvére, az azóta a Supersport-világbajnokság mezőnyét erősítő Can annak idején, a 2018-as valenciai szezonzárón a Moto3 történetének legfiatalabb futamgyőztese lett 15 évével és 115 napjával.

ForrásSpeedweek