2024. április 19. 21:40
KezdőlapSuperbikeA BMW változatlan felállással folytatja 2023-ban

A BMW változatlan felállással folytatja 2023-ban

A BMW WorldSBK-projektjének 2019-es indulása óta először fordul elő, hogy két egymást követő évben változatlan felállással indulnak a versenyzők.

A 2023-as MOTUL FIM Superbike Világbajnokság rajtrácsának egy újabb darabja került a helyére, mivel bejelentették, hogy Michael van der Mark marad a BMW Motorrad WorldSBK csapatánál.

A holland, akit 2022-ben sérülés sújtott, ismét a német gyártónál, Scott Redding csapattársaként folytatja.

Amióta a BMW 2021-ben bemutatta a BMW M 1000 RR-t, van der Mark volt az, aki győzelemre vitte a motort a portimaói Superpole versenyen, miközben első szezonját fehérben a hatodik helyen zárta.

Hogyan is szerepelt van der Mark eddig a BMW-vel:

A csapathoz a Pata Yamaha alakulatától csatlakozó van der Mark az első körben rögtön az első ötbe került, majd a következő fordulókban folyamatosan a legjobb nyolc között volt. A 2021-es év három BMW-s dobogós helyezése közül az elsőt a Donington Parkban szerezte meg, amikor harmadik lett a Superpole versenyen, míg Portimaóban vasárnap reggel vizes körülmények között meglepetés győzelmet aratott. Az évet a frissen koronázott világbajnok és volt csapattársa, Toprak Razgatlıoğlu ellen keményen kiharcolt dobogós helyezéssel zárta a harmadik hellyel Indonéziában, mielőtt a 2022-es év elkezdődött volna.

Azonban egy mountain bike baleset miatt van der Marknak eltört a lába, és annak ellenére, hogy a második fordulóra visszatért hazai pályán, Assenben, ahol a második futamban egy hihetetlen nyolcadik helyet szerzett, az FP1-en, Estorilban ismét megsérült, és eltörte a jobb combcsontját.

A 2022-es korlátozott pályabejárás ellenére van der Mark örül, hogy egy újabb szezonra a BMW család tagja maradhat:

„Nagyon boldog vagyok, hogy meghosszabbíthatjuk együttműködésünket. Sajnos számomra személy szerint a jelenlegi szezon nem úgy alakult, ahogyan azt eddig elképzeltem. Ezen azonban nem tudok változtatni. Most az a fontos, hogy teljesen felépüljek.”

„A lehető leggyorsabban vissza akarok ülni a BMW M 1000 RR-re. Hiányzik minden – a csapat, a motor, a versenyzés. Azonban csak az számít, amit az orvosok mondanak, és én követem a javaslataikat. Majd meglátjuk, hogy pontosan mikor tudok újra versenyezni. Assenben láttam, hogy mennyi potenciál van a motorban ebben a szezonban, és a projekt azóta tovább fejlődött – ez látszott a legutóbbi versenyeken, és ezt Scott legutóbbi dobogós helyezése is megerősítette Doningtonban.

„Alig várom, hogy visszatérjek a versenyzéshez, és kivegyem a részem a munkából. Biztos vagyok benne, hogy sikeres jövő áll előttünk együtt.”

Marc Bongers, a BMW Motorrad Motorsport igazgatója szintén így nyilatkozott a szerződéshosszabbításról:

„Nagyon örülünk, hogy Michael velünk marad. Első, 2021-es szezonjában nagyon jól alkalmazkodott a számára kezdetben ismeretlen BMW M 1000 RR-hez. Ezt a portimaói győzelemmel is megerősítette. Az M RR fejlesztéséhez való hozzájárulása az első szezonban rendkívül fontos volt az egész projektünk számára. Sajnos Michaelt a tél óta sérülések gyötrik. Bízunk azonban abban, hogy amikor újra versenyezhet, és újra fitt lesz, hamarosan visszatér eredeti erejéhez az M RR-en, és képes lesz arra, hogy erre építsen.”

„Michael még a felépülési időszak alatt is szorosan kötődik a BMW családhoz. Kiváló, hogy a jövőben is a család szerves része marad. Fontos volt számunkra, hogy még a nyári szünet előtt lezárjuk a szerződéshosszabbítást, ezzel is kifejezve a belé vetett bizalmunkat, ami lehetővé teszi számára, hogy teljes mértékben a felépülésére koncentrálhasson. Alig várjuk a visszatérését és egy erős 2023-as szezont együtt.”