2024. március 29. 11:17
KezdőlapWheeliePecco Bagnaia nyerte a Bajnokok versenyét

Pecco Bagnaia nyerte a Bajnokok versenyét

Szombaton került sor a Bajnokok versenyére a Ducati Világhét rendezvény keretein belül. A futamot toronymagasan nyerte Francesco Bagnaia, VR46 Akadémiás barátai, Luca Marini és Marco Bezzecchi előtt.

A Ducati Világhét keretein belül rendezték meg a Bajnokok versenye futamot, ahol a MotoGP és a Superbike világbajnokság Ducati sztárjai a világbajnokságról ismert színekre festett Panigale V4S gépeken versenyeztek.

Hozzájuk csatlakozott a MotoAmerica versenyzője, Danilo Petrucci is. A „Ducati Világhét” csúcspontja már előzetesen is szenzációt keltett: különösen az olasz Ducati-pilóták beszéltek az év versenyéről. A YouTube stream mellett az olaszországi Sky Sport még élő közvetítést is biztosított a MotoGP szokásos csapat- és boxutca-riporterével.

A teljes mezőny névsora:
Panigale V4 S mezőnye:

Ducati Lenovo Team – Francesco Bagnaia
Ducati Lenovo Team – Jack Miller
Ducati Lenovo Team – Michele Pirro
Gresini Racing – Enea Bastianini
Gresini Racing – Fabio di Giannantonio
Pramac Racing – Johann Zarco
Pramac Racing – Jorge Martin
VR46 Racing Team – Luca Marini
VR46 Racing Team – Marco Bezzecchi
Aruba.it racing – Alvaro Bautista
Aruba.it racing – Michael Rinaldi
Team go eleven – Philipp Otll
Barni spark racing team – Luca Bernardi
Motocorsa racing – Axel Bassani
Warhorse HSBK Racing Ducati Team – Danilo Petrucci

Panigale V2 line up

Aruba.it racing – Nicolò Bulega (végül nem indult)
Ducati orelac team – Raffaele De rosa (Végül nem indult)
D34G racing – Frederico Fuligni
Barni spark racing team – Oliver Bayliss
CM Racing – Maximiliam Kofler
Barni racing Team CIV – Nicolas Spinelli

A futam előtt

A különleges Ducati héten a versenyzők nem csupán az aszfaltcsíkon csillogtatták meg tudásukat, rövid időre szerelőnek is beálltak:

Fracesco Bagnaia elvitte egy körre Tardozzit és Dall’Ignát is

„Jól akarjuk érezni magunkat, de egyikünk sem akar veszíteni” – mondta Pecco Bagnaia. Davide Tardozzi sportigazgató, aki Gigi Dall’Igna-hoz hasonlóan Francescóval együtt volt kint a kétülésesben aznap reggel, mosolyogva figyelmeztetett: „Ez egy verseny, de a végén ez egy show. Szóval érezzétek jól magatokat, de ne túlságosan.”

A rajtfelállás

A versenytávot nyolc körre rövidítették a magas hőmérséklet miatt, amely késő délután a 35 fokot is elérte. Az edzések után Bagnaia legjobb ideje 1:36,0 perc volt. Összehasonlításképpen: a MotoGP-motorral felállított rekordja 1:31.065 perc a misanói aszfaltcsíkon.

A rajtfelállás így nézett ki:

  • Bagnaia, Bezzecchi, Pirro az 1. sorban;
  • Marini, Bastianini, Zarco a 2. sorban;
  • Miller, Martin, Rinaldi a 3. sorban;
  • Bassani, Di Giannantonio, Bernardi a 4. sorban;
  • Petrucci, Philipp Öttl, Bautista az 5. sorban

Ezután következtek a Panigale V2-es versenyzők: Spinelli, Caricasulo, Max Kofler, Fuligni és Oli Bayliss. Nicolò Bulega otthon maradt, mert nem érezte jól magát. De Rosa viszont egy bukás után kénytelen volt feladni a versenyen való részvételt, de állítólag nem sérült meg komolyabban.

A lelátók nagyon jól megteltek, a boxban és a rajtrácson pedig nyugodt volt a hangulat. Michael Rinaldi nevetve dobálta a közönség közé a futam előtt a kopott térdcsúszkákat. Egyedül az ismeretlen motorokkal való indulás okozott fejfájást a versenyzőknek. „Két rajtot próbáltam ki, és az egyik rosszabb volt, mint a másik” – vallotta be Bezzecchi.

A verseny

Az olasz himnusz után kezdődött meg a bemelegítő kör. Bagnaia ment el legjobban a rajtnál, akit Marini, Miller, Bezzecchi és Rinaldi követett. Bezzecchi az első körben megelőzte Millert. Martin és Bastianini is előrébb tudott jönni. A Superbike-világbajnokságot vezető Álvaro Bautista viszont a mezőny végén kullogott

Bagnaia gyorsan elhúzott az élen. Rinaldi lemaradt, miután az 1-es kanyarban szélesre ment. Pirro, aki 2018-ban megnyerte a ROC első versenyét, a harmadik körben egy elrontott rajt után a tízes kanyarban bukott.

A korai szakaszon Marini és Bezzecchi között párharc alakult ki a második helyért, de Marini maga mögé utasította csapattársát. A negyedik helyezett Miller mögött nagy volt a lemaradás, az ötödik helyért folytatott küzdelemben Bastianini három körrel a vége előtt megelőzte Martint. Axel Bassani azonban sokáig a nyomukban volt, és a 7. helyen ért célba. Philipp Öttl a 12., Maximilian Kofler a harmadik legjobb V2-es pilóta volt a dobogón.

„Jó volt. A fő cél az volt, hogy jól érezzük magunkat – de persze a győzelem is” – mondta Pecco Bagnaia a Sky Sport Italiának közvetlenül a verseny után. „1:35,8-at teljesíteni egy olyan motoron, ami egy teljes szériaváltozat, ellentétben az edzésmotorommal, hihetetlen. Nagyon boldog vagyok, ez az első alkalom, hogy részt veszek egy WDW-n, és látni ezeket az embereket örömmel tölt el. Ez csodálatos. Remélem, hogy a Misanói Nagydíjon is így lesz. Ennyi Ducati mindenkit megőrjítene.”

A V2-esek között a legjobb helyen Frederico Caricasulo végzett.

A dobogós hazai hősök:

A teljes futamot itt tudjátok megtekinteni:

A verseny végeredménye:
1 Pecco Bagnaia 12:57.901 perc
2 Luca Marini +0.696
3 Marco Bezzecchi +1.722
4 Jack Miller +4.182
5 Enea Bastianini +7.051
6 Jorge Martin +7.873
7 Axel Bassani +9.167
8 Johann Zarco +10.331
9 Fabio Di Giannantonio +13.826
10 Luca Bernardi +16.261
11 Danilo Petrucci +19.572
12 Philipp Öttl +21.199
13 Federico Caricasulo* +32.062
14 Nicholas Spinelli * +32.123
15 Maximilian Kofler* +32.817
16 Oliver Bayliss* +39.345
17 Federico Fuligni* +43.286
18 Alvaro Bautista +48.287
19 Michael Rinaldi +48.291
20 Michele Pirro kiesett
*V2-sek