2024. április 26. 13:03
KezdőlapSupersport300. futam a Supersport mezőnyének Mostban

300. futam a Supersport mezőnyének Mostban

Ejtettünk már szót a Superbike világbajnokság tényeiről és számairól, jöjjön most egy kis felkészülés Most előtt a Supersport kategória versenyhétvégére is.

A Supersport géposztály egy nagy mérföldkőhöz érkezik. A Mostban megrendezésre kerülő 1. futam lesz a WorldSSP történetének 300. futama. Ugyanez a verseny egy rekord lehet a regnáló bajnok Dominique Aegerter számára is.

Aegerter zsinórban a tizedik győzelmére hajt

Aegerter kilenc győzelemnél tart, amivel egy szintre került a 2020-as bajnokkal, Andrea Locatellivel, ami a WorldSSP történetének leghosszabb győzelmi sorozata. Ha a svájci Mostban az 1. futamon győzelmet arat, akkor megdönti Locatelli rekordját, és ő lesz az első versenyző, aki tíz egymást követő győzelmet szerez az osztályban. A yamahás versenyző 2021-ben egy győzelmet aratott Mostban. Tavalyi győzelmi szériája az 1. futamban véget ért, amikor a negyedik helyen végzett, és Steven Odendaal szerezte meg a győzelmet. Érdekesség, hogy Odendaal szintén az Evan Bros. színeiben versenyzett, ahogy Lorenzo Baldassarri is – vajon ő is megtöri a szériát? Vagy esetleg Nicoló Bulega megszerezheti magának és a Ducatinak az első győzelmet2022-ben?

Tuuli újra a pályán lesz

Az Estorilban történt balesete után, amelynek következtében Niki Tuuli műtéten esett át, és három lábujját amputálni kellett, Mostban tér vissza a versenypályára. Tuuli júliusban már korábban motorra ült, hogy megkezdje a felkészülést, de Estoril óta először fog versenyezni. A 2021-es csehországi fordulóban Tuuli két top tízes helyezést szerzett az MV Agusta számára.

Akik a dobogót vennék célba Mostban

Több versenyző is dobogós helyezést szeretne elérni Csehországban. Van, aki folytatná erős szereplését, mások pedig felállnának a donington parki kudarcok után. Can Öncü jelenleg a negyedik helyen tanyázik a tabellán, de az asseni 2. futam óta nem állt dobogón, míg Glenn van Straalen a holland  1. futam óta nem ért el pódiumos helyezést; célja, hogy felálljon a nullázások után. Yari Montella az első dobogója után ácsingózik, és a 2022-es két negyedik hely után reméli, hogy ez Mostban sikerül.

Stefano Manzi újabb szenzációs felzárkózást produkált Doningtonban, és az újonc reméli, hogy csapattársával, Hannes Soomerrel együtt a Triumph első dobogójáért küzdhet 2012 után. A Ducati versenyzői, Federico Caricasulo (Althea Racing) és Raffaele De Rosa (Orelac Racing VerdNatura) szintén a top3-ra pályáznak. Caricasulo a 2022-es első dobogós helyezését szeretné megszerezni, De Rosa pedig abban reménykedik, hogy a doningtoni pódiuma mellé még egyet hozzá tud tenni.

Hiányzók és szabadkártyások

Jules Cluzel donington parki bukása következtében sérülést szenvedett, így kihagyja a csehországi fordulót. A franciát Valentin Debise fogja helyettesíteni, azon a pályán, ahol a francia először mutatkozott be 2021-ben, és egy hetedik helyet szerzett. Ami a szabadkártyákat illeti, Patrik Homola hazai pályán debütál a WorldSSP-ben.