2024. április 16. 07:54
KezdőlapSuperbikeÉv végén visszavonul Eugene Laverty

Év végén visszavonul Eugene Laverty

A 2022-es Eugene Laverty utolsó szezonja aktív versenyzőként. Jövőre a Bonovo BMW társtulajdonosaként láthatjuk.

Supersport-világbajnoki második helyei után Eugene Laverty 2011 óta a WSBK mezőnyének a tagja. Az északír motoros ezt 2015-től kezdődően két évnyi MotoGP-vel szakította meg. A széria-vb-n a legjobb eredménye egy összetett második hely Tom Sykes mögött 2013-ból. Első négy évében, a Yamaha, az Aprilia (itt lett második) és a Suzuki nyergében folyamatosan tudott versenyeket is nyerni, a MotoGP-kitérő után viszont már nem jöttek az addigi eredmények. Laverty összesen tizenháromszor végzett az élen és harmincötször állhatott dobogóra.

A már 36 éves északír 2020 óta BMW-s, első két évét a gyári istállónál töltötte, idén a Bonovo BMW alkalmazottja. 2022-es eredményei egyrészt jócskán hagynak már maguk után kívánnivalót, másrészt pedig több sérüléssel is bajlódott már a szezon során. Amikor ott tudott lenni a pályán, legjobb eredménye mindössze egy 10. hely volt, rögtön a szezon legelső futamán, Aragóniában. Hollandiában a teljes hétvégét kihagyta, és legutóbb Mostban, a 3. futamon sem tudott elindulni.

Laverty 2023-tól a Bonovo társtulajdonosa lesz.

(A csapattulajdonos) Jürgen Röder és (a csapatmenedzser) Michael Galinski előálltak nekem ezzel az ajánlattal, és nagyon örülök, hogy alkalmasnak tartanak erre a pozícióra” – mondta Laverty. „Szerettem volna szépen, erős eredményekkel befejezni ezt a szezont, de az előző hétvégék tanulságai alapján át kellett kalibrálnom ezeket a gondolatokat. Nyilvánvaló ugyanis, hogy nehézségeim vannak. Emellett viszont nagyon élvezem a munkát a csapattal, ez talán a legjobb, ahol valaha dolgoztam. Ilyen lehetőségek pedig nem adódnak minden sarkon.

Röder szerint Laverty a tökéletes ember a jövőre nézve. „Egyrészt vérfrissítést, másrészt tapasztalatot akartak. Ez egy jelentős irányváltás lesz a karrieremben, viszont nagyon várom. Rengeteget kell Jürgentől és Michaeltől tanulnom. Emellett pedig köszönettel tartozom a BMW Motorrad felé az elmúlt három évben belém fektetett bizalomért. De továbbra is nagyon szoros kapcsolatban leszek ám velük, az új szerepkörömön keresztül.