2024. április 25. 07:10
KezdőlapMoto221 éve nem látott japán diadalmenet volt az Osztrák Nagydíj

21 éve nem látott japán diadalmenet volt az Osztrák Nagydíj

2001-ben fordult elő utoljára az, hogy két kategóriában is japán futamgyőzelem szülessen. Ogura és Sasaki mellett ráadásul volt még egy japán a dobogón.

Azok után, hogy Ayumu Sasaki hibája nyomán a Brit Nagydíjon nem csak ő, hanem Sergio García is kiesett, az osztrák futamra egy dupla hosszúkörös büntetést is hozott magával. Ennek letöltése után a Sterilgarda Husqvarna Max versenyzője mindössze a 24. helyen állt. Valószínűleg senki nem gondolta azt, hogy a japán innen vissza tud érni egyáltalán érdemi pontszerző helyekre. Nos, Sasaki nem hogy visszatért, hanem a futamot is megnyerte.

Sasaki előnye végül 0,064 másodperc lett – egy másik honfitárs, Tatsuki Suzuki előtt! A Leopard versenyzőjének ez volt ráadásul a legjobb eredménye, miután eddig legfeljebb harmadikként zárt versenyeket 2022-ben.

Suzuki eredménye ráadásul nem csak a szó szigorúan vett számszaki értelmében megsüvegelendő. A kategóriában ugyanis jelenleg a KTM, a GASGAS és a Husqvarna az uralkodó márkák, ő pedig egy Hondán ül. Másnak nem is sikerült a márkatársak közül ennyire elöl végeznie, még saját tulajdon csapattársa, a vb-címben még reménykedő, de egyre nagyobb hátrányba kerülő Andrea Migno is csak 12. lett, mint második legjobb hondás.

Moto2

A japán sikersorozat aztán a Moto2-re sem fújt ki – sőt! Itt a Sasakival és Suzukival ellentétben vb-aspiráns Ai Ogura már a pole-ból is kezdhetett, jó eséllyel pályázva szezonbeli második győzelmére. Legutóbb ez jó régen, még a Spanyol Nagydíjon sikerült neki, de stabil teljesítményének köszönhetően végig ott tudott maradni a tabella közvetlen élmezőnyében.

Ezért egyébként pont Team Asiás csapattársa, a thai Somkiat Chantra dolgoztatta meg őt a legjobban. Próbálták jelezni neki, hogy „P2 OK”, vagyis hogy elégedjen meg a második hellyel, de ő megpróbálta – nem jött be előzési kísérlete.

Történelmi nap volt ez, ugyanis olyan, hogy két japán is futamot nyerjen egyazon napon, a 2001-es Riói Nagydíjon, vagyis huszonegy éve fordult elő utoljára. Ebben az évben egyébként ez volt a tendencia is, a szigetország ugyanis uralta a két kis kategóriát. Az, hogy 125-ben és 250-ben is ők nyertek, ezen kívül még nyolcszor előfordult. A jacarepaguái brazil szezonzárón éppen Yuichi-Kato leosztásban. Japán vb-címet Hiroshi Aoyama révén 2009-ben láthattunk, aki jelenleg egyébként pont a Team Asia csapatmenedzsere.

Most, miután Augusto Fernández csak ötödik lett, Celestino Vietti pedig ki is esett, Ogura lépéselőnybe került a tabella élén. Ott ő az egyik legnagyobb esélyes. És bár Ayumu Sasaki hátránya jelenleg 55 pont, az ő összes esélye sem szállt még el. Főleg úgy nem, hogy egyébként óriási formában van, az övé volt ugyanis a legutóbbi három futamon két győzelem is.

ForrásMotoGP