2024. április 27. 09:36
KezdőlapMotoGPMárquez: Ne higgyétek, hogy a pilótaváltás megoldja

Márquez: Ne higgyétek, hogy a pilótaváltás megoldja

Marc Márquez meghatározta céljait és elvárásait a Honda felé. Eközben azzal is tisztában van, hogy ez az utolsó esélye a karját illetően.

A Repsol Honda versenyzője, Marc Márquez egyre közelebb kerül a visszatéréséhez, szerda este érkezett a hír, hogy újra engedélyt kapott a motoros edzések megkezdésére. Ez mindenképpen pozitív fejlemény, és a nyolcszoros világbajnok teljes mértékben arra összpontosíthatja figyelmét, hogy minél hamarabb visszatérhessen a királykategória küzdelmeibe.

A Honda nehéz időszakon van túl, hiszen a katari nyitónap óta nem sikerült dobogós helyezést elérni, miközben a júniusi Német Nagydíjon 40 év után először nem szereztek bajnoki pontot. A sztárjuk távolléte sem segített a helyzeten. Eközben a spanyol nemrég megkérdőjelezte a projekt jövőképét. Egy dolog azonban egyértelmű, ha Márquez végül visszatér, egy győztes motort akar. Ha ez nem így lesz, akkor utalt arra, hogy esetleg meg kell vizsgálnia a lehetőségeit.

„Ez a Hondától függ, mennyit adok nekik? Két évet, ami még hátra van a szerződésemből. Nem fogom letagadni. Mindig azt mondom: ‘A Honda az Honda, álmaim márkája’. Nagy tiszteletet adtak nekem, és nagyon hálás vagyok mindenért, amit tettek, de amíg versenyzem és úgy gondolom, hogy jó szinten vagyok, addig győztes projektet akarok. Ha nem…” mondta Márquez nemrég Izaksun Ruiznak a spanyol DAZN műsorszolgáltatótól.

Márquez nem fejtette ki bővebben ezeket a megjegyzéseket, de úgy tűnik, hogy egy újabb hosszú kihagyás nem tudja elnyomni a vágyát, hogy a legjobb legyen, ha végül visszatér. Azt is bevallotta, hogy a kihagyás mentálisan legalább olyan nehéz volt, mint fizikailag. Sok kívülálló azt találgatta, hogy a sérülései miatt talán úgy dönt, hogy szögre akasztja bukósisakját, és saját nagyapja is ezt javasolta neki, de Márquezt keményebb fából faragták.

„A nagyapám azt mondta nekem: ‘Ejj, hagyd már, van elég, amiből élhetsz, amit tettél, megtetted, hagyd abba’. Megígértem a nagyapámnak: „Ígérem, ez az utolsó esélye a karomnak”. Mondtam neki, hogy ha ez nem sikerül… nincs több esély. Mentálisan nehéz: leveszik a hevedert, elkezdem mozgatni a karomat, fel tudok emelni egy normális poharat, és meg tudok enni egy darab húst anélkül, hogy felemelném a könyökömet. Most már úgy eszem, mint egy normális ember, csak apróságok. Egy éve nem emeltem fel a karomat 90 fokban. Már két topon vagyok, de lesznek mélypontok, ez előfordul.”

A Repsol Honda ásza a hétvégén Ausztriában a csapat bokszában is jelen volt, és figyelte a Red Bull Ringen zajló eseményeket. Múlt csütörtökön külön médiabeszélgetést tartott, ahol őszintén és mélyrehatóan beszélt a Honda jelenlegi projektjéről, és arról, hogy szerinte mennyire szükség van a jövőkép átalakítására, ha vissza akarják állítani státuszukat a MotoGP kategóriában.

„Nincs elveszve, de olyan ponton van, ahol nagyon könnyű lenne pánikba esni. És amikor pánikba esel, a pillanat hevében hozol döntéseket, gyors döntéseket, amelyeket később megbánhatsz. A jó dolog az, hogy a csapatban nincs senki, aki bekötött szemmel járna. Mondtam nekik: Ne higgyétek, hogy a pilótaváltás megoldja a problémát” – folytatta a beszélgetést Ruizzal.

„Ez nem katasztrófa. Olyan, mint egy kirakós játék, minden darab az asztalon van, és néhány darab megfordul. Nem akarom senki fejét venni, de a munkamódszerekben az az érzésem, hogy információk vesznek el, nagyon jó ötletek, csak azért, mert… Nem tudom, az e-mailek néha elvesznek.”

A HRC versenyzője úgy véli, a japán csapatnak „koncepcióváltásra” van szüksége ahhoz, hogy újra a csúcsra jussanak

Ami a 2023-as évet illeti, Márquez célja, hogy újra győzni tudjon. Ahogy a MotoGP-ben gyakran mondják, az első riválisod a csapattársad, és bár még nem tudjuk, ki lesz a következő csapattársa, a spanyol nem várja tátott szájjal, ő újra a legjobb akar lenni.

„Az a célom, ha jön egy új csapattárs, hogy legyőzzem őt. Nem érdekel, hogy újonc vagy világbajnok, mint Mir. Azt akarom, hogy a boksz egyik vagy másik oldala, de mindkét motorral nyerjen, ahogy 2013-ban is volt, amikor én jöttem.”

Forrásmotogp.com