2024. április 28. 13:22
KezdőlapMotorsportÚj formátum és rövidebb versenyek a szuperkrossz-vb-n

Új formátum és rövidebb versenyek a szuperkrossz-vb-n

A szervezők célja a megújuló hétvége-lebonyolítással az a szuperkrossz-világbajnokságon, hogy maximalizáják az akciókat, az izgalmat és a szórakoztatást.

Az SX Global a FIM Szuperkrossz Világbajnokság (WSX) promótere. Ők voltak azok, akik a napokban bejelentették az új formátumot, amely az októberben kezdődő 2022-es szezonnal lép életbe. Ez reményeik szerint több akciót és még több izgalmat nyújt majd. Az új lebonyolítás során több futam és rövidebb versenytávok várnak majd a mezőnyre, amivel ráadásul a szurkolók számára is kevesebb a holtidő egy-egy programpont között.

A hétvége csúcspontja az SX2-ben és a nagyoknál, a WSX-ben is a három főverseny lesz. Az egyes hétvégék végeredményeit ezen három-három futam összesített eredményei adják majd.

A szabályalkotók célja a hétvégék intenzitásának, valamint kiszámíthatatlanságának növelése. Ezzel minden egyes rajt, illetve holeshot alapvető fontosságúvá válik majd. A lebonyolítást tesztelték már a szintén az SX Global égisze alá tartozó AUS-X Open versenyein. Itt ez pozitív fogadtatásra lelt a mezőnytől és a versenyzőktől is.

A WSX emellett egy SuperPole-időmérővel bővül. Ezen az előfutam első 10 helyezettje vesz részt, és meghatározza a sorrendet a főverseny futamain. Az új, innovatívnak szánt hétvége-lebonyolítást a sportprogramok mellett kísérőesemények, így élőzene és motokrossz-bemutató is színesíti.

Minden, WSX-szel kapcsolatos döntéssel az a célunk, hogy a szuperkrosszban rejlő lehetőségeket innovatív ötletekkel bővítsük. Olyan területekre koncentrálunk, ahol még jobbá tehetjük a sportágat. Ez az új versenyformátum ennek a legjobb példája” – mondta Adam Bailey, az SX Global motorsportért felelős ügyvezető igazgatója. „Miközben egy dinamikus jövő felé kormányozzuk a szuperkrosszt, a középpontban mindig a szurkolói élménynek kell állnia. A több futammal a szurkolóknak lehetőségük lesz arra, hogy több akciót láthatnak kedvenc versenyzőiktől az esemény során. A rövidebb versenyek pedig növelik a drámát és az izgalmat, akciódús csatákkal és kevesebb holtidővel.

A WSX hétvégéinek új lebonyolítása

Kvalifikáció: A WSX és az SX2 mezőnyét két külön időmérő kvalifikációra osztják, ahol az egyéni köridők határozzák meg az egyes osztályok előfutamainak sorrendjét. Mindkét kvalifikációs szakasz 10 percig tart. Az utolsó köröket a 10 perc után is be lehet fejezni.

Előfutamok: Ezek határozzák meg a WSX SuperPole-jának sorrendjét, amely kizárólag a WSX-ben lesz. A WSX két előfutamának első öt-öt helyezettje kap helyet a 10 versenyzőt felvonultató SuperPole-ban. Az egyes előfutamok hatodik és tizenegyedik helyezettjei töltik be a 11-22. helyet a főversenyre rajtsorrendjében. Elsőbbséget élvez  az összesítésben gyorsabb előfutam a rajtsorrend megállapításában.

Az SX2 osztályban, a hagyományos szuperkrossz formátumokhoz hasonlóan, az előfutamok határozzák meg a főverseny sorrendjét. A gyorsabb összesített előfutam élvez elsőbbséget, a főversenyre a két SX2-es előfutam célba érési sorrendje váltakozik.

SuperPole: Ennek során (kizárólag a WSX-ben) 10 versenyző vesz részt, a két előfutam első öt-öt helyezettje. Az egyéni időmérés során a SuperPole forduló körideje határozza meg az első 10 helyezett sorrendjét a WSX főverseny futamain.

Főversenyek: Minden egyes bajnoki fordulóban három főversenyen méretik meg magukat a versenyzők. Ezek között csak egy minimális, 5 perces szünet lesz. A három főverseny összesített eredményeiből áll össze a hétvége összesített eredménylistája, a győztessel, a többi dobogóssal és a további helyezettekkel.

Pontok: A szuperkrossz-világbajnokságon a három főverseny mindegyikéért jár pont. Ezek a hagyományos szuperkrossz-formátumokhoz hasonlóan 25-től indulnak, majd 22, 20, 18 és 16, ennél lejjebb pedig 15, majd mindig eggyel kevesebb. Így egy hétvégén összesen maximum 75 pont szerezhető. Ezen kívül ponttal gazdagodik az SX2 leggyorsabb kvalifikálója, valamint a WSX SuperPole-győztese.

ForrásWSX