2024. március 29. 08:42
KezdőlapSuperbikeA Ducati csapat a Bautista-Rea ütközés felülvizsgálatát kérte

A Ducati csapat a Bautista-Rea ütközés felülvizsgálatát kérte

Miután Jonathan Rea Álvaro Bautistát a kavicságyba küldte a második Superbike főfutamon Magny-Cours-ban, Marco Zambenedetti, a Ducati menedzsere egyértelmű szavakat fogalmazott meg.

Természetesen a második főfutamon Jonathan Rea és Álvaro Bautista között történt incidens volt az uralkodó beszédtéma vasárnap délután. Miután Bautista leírta a dolgok meglátását, és célozgatott arra, hogy Rea szándékosan okozta a balesetét, a Ducati sem fogta vissza magát.

A Superbike-világbajnokságban nagyon szokatlan, hogy a Ducati vezetője saját kezdeményezésére jelenjen meg egy médiakör előtt. Marco Zambenedetti, a Borgo Panigale-i gyártó technikai koordinátora és a gyártáson alapuló világbajnokság legmagasabb vezetője egyértelmű szavakkal illette az esetet.

„Úgy gondoljuk, hogy Jonathan Rea manővere szándékos volt” – hangsúlyozta az olasz.

„Ez nem volt jó példa, és nem felel meg a bajnokság szellemének. Egyértelmű üzenetet kell küldenünk a fiatal versenyzőknek, hogy legyenek tisztességesebbek a versenyeken és kevésbé agresszívek. Ez szükségtelen volt. Talán a stewardok által kiszabott szankció nem tesz igazságot a manőverrel szemben. A versenyző annak ellenére kapott pontokat a bajnokságban, hogy egy nagyon veszélyes manőverrel kiütötte az egyik versenyzőnket. Nem ezt várom el egy hatszoros világbajnoktól. Jobb lenne, ha ők (mármint a Kawasaki istálló tagjai – a szerk.) belsőleg dolgoznának, és jobb csomagot adnának a versenyzőjüknek, hogy ne kelljen ilyen manővereket végrehajtania. Veszélyes volt, és nem volt jó példa a fiatal pilóták számára.”

A FIM WorldSBK Stewards Panel versenybalesetnek minősítette a Rea által okozott ütközést, és hosszú körös büntetést szabott ki rá, ami csak mintegy 2,5 másodpercébe került. Az északír az ötödik helyen tizenegy bajnoki pontot mentett meg, míg az összetört Bautista üres kézzel távozott. A paddockban ezért sokan úgy vélik, hogy a büntetés aránytalan volt.

A Ducati a megadott határidőn belül fellebbezést nyújtott be a FIM Fellebbviteli Bíróságához. A Team Aruba.it Ducati úgy véli, hogy a manőver szándékos volt, és a büntetés nem volt elégséges.

„Jelzést akarunk küldeni” – hangsúlyozta Zambenedetti.

„Amit mi elvárunk, az megfelel annak, amit a FIM három éve elvár. Ami történt, az nem felel meg a sportról való gondolkodásmódunknak. Természetesen a versenyzés veszélyes lehet, de tisztességesnek kell lennie. Az ilyen esetekről a versenyhétvégén kell dönteni. Ha ez nem lehetséges, akkor azonnal újra meg kell vizsgálni, és további lépéseket kell tenni.”