2024. április 20. 06:37
KezdőlapSuperbikeRea: Nem volt szándékos

Rea: Nem volt szándékos

Szándékos vagy versenybaleset? Az Álvaro Bautistával Magny-Cours-ban történt ütközése után a Kawasaki sztárja, Jonathan Rea nyilatkozott a vádakról.

Az incidens a 2. körben történt: Toprak Razgatlıoğlu vezette a versenyt, és Jonathan Rea a 15-ös kanyar bejáratánál Oldalról belement Álvaro Bautistába, és kitette őt a versenyből. A spanyol a kavicságyban kötött ki, Rea ezért a manőverért hosszú körös büntetést kapott, de ez csak kb. 2,5 másodpercébe került. Az északír végül az ötödik helyen végzett és tizenegy bajnoki pontot gyűjtött, míg Bautista üres kézzel távozott.

„Belülre mentem, ő pedig visszatért a saját ívére, és összeértünk” – mondta Rea a Bautistával történt ütközést a saját szemszögéből. „Határon voltam, jól vettem a kanyart és elértem a kanyar csúcspontját. Sajnos ütköztünk, amit nagyon sajnálok. Nem ez volt a szándékom, ezt szeretném tisztázni. Részemről nulla rosszindulat volt. A futam után a többiekkel együtt elszabadultak az indulatok, és nekem úgy hangzott, mintha az lett volna a fejemben, hogy nekimegyek a kanyar előtt. Nem így volt, egyáltalán nem, én nem így versenyzek. Odamentem hozzá és bocsánatot kértem tőle. Elmondtam neki az én verziómat, és meghallgattam az övét.”

A 117-szeres futamgyőztes így folytatta: „A stewardoktól kaptam egy hosszú körös büntetést, nem értettem, hogy mi történt. De a versenybírók a manőverem miatt hozták meg ezt a döntést. A versenyem utána magányos volt, annyira le voltam maradva. Redding volt előttem, és rá koncentráltam. Hét körrel a vége előtt a tempóm egy kicsit jobb volt, mint az övé, de nem volt elég jó ahhoz, hogy a dobogó közelébe kerüljek. Lowes és Bassani túl messze voltak.”

Az Aruba.it Ducati csapat óvást nyújtott be Rea ellen a FIM Motoros Világszövetség Fellebbviteli Bíróságához, mert szerintük a manővere szándékos volt, a büntetés pedig túl enyhe.

„Nem mondhatok többet, mint hogy nem volt szándékos” – mondta a hatszoros világbajnok az újságírók szűk körében. „Nem vagyok meggondolatlan. Mindenkinek lehet a véleménye, de az én oldalamat is látni kell. Szomorú, hogy így gondolkodnak. Talán azért, mert az érzelmek elszabadultak, vagy mert védekezni akarnak. De ilyen a versenyzés, nagyon keményen küzdünk. Ilyen dolgok előfordulnak a versenyzésben – mint Assenben. Álvaro néha gyorsan mondja ki a véleményét. Ő is keményen hajt. A Superpole versenyen a saját motorjának szárnyával elkapta Toprak motorját. Ha ez egy milliméterrel arrébb történik eléri az első féket – és akkor bukik. Ilyen a versenyzés a világbajnokságon, nincs sok hibalehetőség.”

„Sajnálatos, hogy így gondolkodnak”mondta Rea a Ducati menedzsere, Marco Zambenedetti megjegyzéseiről. Elég tudatlan és tiszteletlen dolog azt mondani, hogy szándékosan csináltam ezt. Nem hiszem, hogy nagyon okos dolog, ha valaki magas pozícióban azt mondja, hogy szándékos volt. A stewardok adhattak volna egy keményebb büntetést is: dupla hosszú kör, tripla hosszú kör, fekete zászló, áthajtásos büntetés. De ez egy versenybaleset volt. Elfogadom a véleményüket a dolgokról, de ez az ő véleményük, nem az enyém. Nem kell többet mondanom, hogy bárkit is meggyőzzek az ártatlanságomról, nem tudom visszacsinálni az esetet. Keményen kell motoroznom a pozíciómért, egy versenybaleset történt, ilyen dolgok előfordulnak. Megkaptam a büntetésemet, nincs mit mondanom.”