2024. április 25. 03:42
KezdőlapSuperbikeXavi Forés visszatér a WSBK-ba, Bernardi a WSSP-be

Xavi Forés visszatér a WSBK-ba, Bernardi a WSSP-be

Xavi Forés a 2022-es évadot a WorldSBK-ban Luca Bernardi helyén zárja, aki a szezont a CM Racinggel fejezi be a WorldSSP-ben.

Xavi Forés a szezon utolsó három fordulójára visszatér a Superbike világbajnokság mezőnyébe. A BARNI Spark Racing színeiben fog versenyzeni Luca Bernardi helyén. Bernardi a CM Racingnél fejezi be az évadot a WorldSSP-ben. Bernardi Maximilian Kofler helyére érkezik a Ducati Panigale V2-es motor nyergébe. A felállások változatlanok maradnak a portugál fordulóra, de a szezon első, Argentínában megrendezésre kerülő futamán már megtörténik a csere.

Forés útja a visszatérésig

A 37 éves Forés a szezon korábbi szakaszában beugrott a Team Goelevenhez, és mindhárom futamon pontot szerzett: az 1. futamon a 11., a Tissot Superpole Race-en a 9., a 2. futamon pedig a 10. helyet szerezte meg. Utoljára 2020-ban versenyzett egész szezont a WSBK-ban, akor Kawasaki Puccetti Racing színeiben. Ekkor négy alkalommal is a legjobb eredménye a nyolcadik hely volt, és folyamatosan harcolt a pontokért. Az utolsó versenyén elért pontszerző helyével a Kawasaki megszerezte a gyártók bajnoki címét. A spanyol versenyző 2016 és 2018 között a Barni Ducati színeiben versenyzett, és hat dobogós helyezést szerzett, ebből ötöt 2018-ban. Most Luca Bernardi helyére tér vissza ugyanehhez a csapathoz a 2022-es szezon utolsó három fordulójára.

A BARNI Spark Racing Team csapatfőnöke, Marco Barnabo hozzátette: „Nehéz döntés volt, de úgy gondolom, hogy jól döntöttünk, a csapat és Luca számára is. A szezon elején, a 2021-es hátsérülése ellenére is bíztam benne, mert hiszek a kvalitásaiban, de nyolc forduló után sajnos az eredmények nem feleltek meg a várakozásoknak. Miután támogattam őt a gerincprotézis eltávolítását célzó műtét során is, úgy gondolom, hogy a legjobb megoldás az, ha Luca a Supersportban folytatja a fejlődését. Megtettem a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ez megtörténhessen. Együttműködünk a CM csapattal a Panigale V2 fejlesztése során, és szükségük volt egy olyan versenyzőre, aki ki tudja használni a motorban rejlő lehetőségeket. Miért Xavit választottam? Ő már ismeri a csapatunkat és a Panigale V4 R-t, és az Endurance-ban már bizonyította, hogy erős ezzel a motorral.”

Bernardi útja vissza a CM Racinghez:

Bernardi a 2022-es szezont Ducati motoron fogja végigcsinálni. A san marinói a Supersport kategóriás 2020-as erős szereplése után a tavalyi évadot Magny-Cours-ban elszenvedett hátsérülése miatt kellett megszakítania. Annak ellenére, hogy a szezon második részét kihagyta, Bernardi a bajnokság kilencedik helyén végzett, és helyet szerzett a WorldSBK rajtrácsán a Barni Ducatival. A 21 éves versenyző legjobb eredménye egy tizedik hely, a 2. futamon Mostban ebben a szezonban. A WorldSSP-ben tavaly, ugyanezzel a csapattal, de Yamaha géppel Bernardi hét forduló alatt öt dobogós helyezést és egy pole pozíciót szerzett, és egyetlen futam kivételével, ahol meglátta a kockás zászlót, minden versenyen a legjobb hét közé jutott. Ugyanahhoz az alakulathoz tér vissza, bár más motorral az argentin fordulótól kezdve.

A CM Racing csapatfőnöke, Alessio Cavaliere így nyilatkozott Bernardi visszatéréséről a csapathoz: „Először is szeretném hangsúlyozni, hogy mennyire nehéz döntés volt a Max-szal való együttműködés befejezése: az egész csapat a szezon eleje óta a legjobbját nyújtotta, azzal a céllal, hogy mindent megadjunk neki a kiugráshoz, de sajnos az eredmények nem feleltek meg a közös elvárásainknak. Most még egy utolsó közös hétvége áll előttünk, abban a reményben, hogy sikerül a kalandot méltóképpen befejezni. Az egész CM Racing csapat nevében kívánok neki sikeres jövőt, mert megérdemli. Ami Lucát illeti, természetesen nagyon örülünk, hogy újra a csapatban üdvözölhetjük, hiszen tavaly kiválóan megértettük egymást a pályán és azon kívül is. Ismerjük a benne rejlő potenciált, amit az eredményei is megerősítettek, így alig várjuk a közös munkát.”