2024. április 19. 20:43
KezdőlapMotoGPCasey Stoner 10 éve szerezte utolsó futamgyőzelmét

Casey Stoner 10 éve szerezte utolsó futamgyőzelmét

Casey Stoner 38 MotoGP-győzelméből hatot a hazai futamain, Ausztráliában ünnepelt, az utolsót tíz évvel ezelőtt. Az évforduló alkalmából tiszteletkört rendeznek a szervezők.

2012-ben Casey Stoner hazai közönsége előtt ünnepelte pályafutása 45. és egyben utolsó MotoGP-győzelmét. Tíz évvel később a kétszeres bajnokot vasárnap egy tiszteletkörrel ünneplik.

A kétgyermekes édesapa 2007 és 2012 között zsinórban hatszor nyerte meg az Ausztrál GP-t. Ezzel Valentino Rossi mellett ő a legsikeresebb MotoGP-pilóta a Melbourne-től kevesebb mint két órányi autóútra fekvő festői szépségű, 4,4 km-es pályán.

Stoner a 2012-es szezon után, mindössze 27 évesen vonult vissza. A vágyott autóversenyzői karrierje meghiúsult, kezdetben tesztpilótaként maradt hűséges a Hondához, majd 2016-ban ugyanebben a szerepkörben tért vissza a Ducatihoz, ahol 2018-ig dolgozott. Ezt követően a kétszeres MotoGP-világbajnokon kezdett elhatalmasodni a krónikus fáradtságszindróma. Az előző év őszén azonban Stoner először látogatott el ismét a GP-paddockba, és szívesen látott szakértő és interjúpartner volt.

A mai napig Stoner az egyetlen MotoGP-világbajnok a Ducatival, Pecco Bagnaia pedig három futammal a vége előtt mindössze két ponttal lemaradva a világbajnoki éllovas Fabio Quartararo mögött, esélyes arra, hogy 15 év után újabb világbajnoki címet szerezzen az olasz gyártónak.