back to top
2024. május 06. 01:52
KezdőlapWheelieJonathan Rea újabb kitüntetést kapott

Jonathan Rea újabb kitüntetést kapott

Jonathan Rea korábban már megkapta az MBE kitüntetést, és egy ünnepségen a motorkerékpárversenyzésért tett szolgálataiért most az OBE fokozatban részesült.

Jonathan Rea portugáliai versenyhétvégéje után Londonba repült, hogy átvegye MBE kitüntetése után a következő fokozatot, az OBE-t.

A Brit Birodalom Rendje (The Most Excellent Order of the British Empire) 1917. június 4-én V. György király által alapított brit lovagrend. A rendnek öt polgári és katonai fokozata van, a legmagasabb rangtól a legalacsonyabbig ezek a következők:

  • Knight Grand Cross (GBE) vagy Dame Grand Cross (GBE) – lovag nagykereszttel
  • Knight Commander (KBE) vagy Dame Commander (DBE) – lovagparancsnok
  • Commander (CBE) – parancsnok
  • Officer (OBE) – tiszt
  • Member (MBE) – tag

Rea korábban már 2017-ben megkapta az MBE-t, ami a Brit Birodalom Rendjének tagjává tette, szintén a motorkerékpárversenyzésben szerzett szolgálataiért járt. Most, hat bajnoki címmel a háta mögött, Rea megkapta az OBE-t, azaz a Brit Birodalom Rendjének tisztje kitüntetést. Rea az OBE-t a Buckingham-palotában tartott ünnepségen vehette át Anna hercegnőtől.

Rea így nyilatkozott az ünnepség után: „Igazán megtisztelő számomra, hogy ismét ilyen szintű elismerésben részesülök az eredményeimért és a motorkerékpározáshoz való hozzájárulásomért. Mintha csak tegnap vettem volna át az MBE kitüntetésemet Vilmos hercegtől a palotában, de hogy a királyi hercegnőtől OBE kitüntetést kaptam, és hogy ennyi csodálatos név és legenda között lehetek, akik szintén megkapták, az minden képzeletemet felülmúlja. Igazán nagy megtiszteltetés számomra, hogy a néhai II. Erzsébet királynő újévi kitüntetéseiben OBE-t kaptam, és hogy ezt nemcsak magamért vehettem át, hanem a családom, a Kawasaki Racing Team, valamint a rajongóim nevében is, Észak-Írországban és szerte a világon. Ez segít nekem abban, hogy továbbra is koncentrált maradjak és az élen harcoljak a Superbike-világbajnokságban.”