2024. április 25. 19:36
KezdőlapMotoGPBagnaia: Hihetetlen volt a rajt

Bagnaia: Hihetetlen volt a rajt

Francesco Bagnaia nagy lépést tett a MotoGP bajnoki címe felé a szezonbeli hetedik győzelmével, bár a bajnoki cím sorsa még nem dőlt el. Azonban ezt már kizárólag az olasz veszítheti el, hiszen 23 pontos előnnyel érkezik a szezonzáróra Valenciába.

Francesco Bagnaia a 9. helyről álomrajtot vett, és már az első kanyarban a második helyen állt. A pole-t megszerző Jorge Martín bukása után az olasz megörökölte a vezetést, de leendő csapattársa, Enea Bastianini nem könnyítette meg a dolgát. Bagnaia ellenállt a nyomásnak, és győzelmet ünnepelhetett.

„Soha nem rajtoltam még jobban pályafutásom során. Hihetetlen volt.” – mondta elégedetten a világbajnoki éllovas. „Ezen a hétvégén minden rajtpróbát elszalasztottam, mert az FP3-ban és a Q2-ben is buktam. Így nem voltam annyira biztos a rajtban, sőt a bemelegítésben a két rajtkísérlet nem volt túl jó. De a barcelonai teszten dolgoztunk az indítórendszernél a fordulatszámon, ami jól működött számunkra. Korábban nagyon nehéz volt jó rajtot venni, mert erős volt a kipörgési hajlam. Barcelonában 23 rajtpróbát hajtottam végre, és azóta minden rajtom tökéletes volt. A mai volt a legjobb közülük” – mondta Bagnaia, bár azt is elismerte: „Az első féktáv egy kicsit kockázatos volt, de hasznos.”

„Aztán az első két kanyar után már nyugodtabb voltam. Azt mondtam magamnak: „Oké, most már elkezdhetem beállítani a tempómat. Jorge keményen nyomta előttem. Két körön keresztül próbáltam követni őt, de aztán láttam, hogy ez a tempó túl sok nekem. Csak próbáltam egyenletes ritmusban haladni. Jorge aztán sajnos bukott, de szerintem ilyen tempó mellett a hátsó gumi is többet jobban romlott volna.”

„A verseny legnehezebb része az volt, amikor Enea megelőzött” – folytatta a 25 éves versenyző. „Tudtam, hogy Fabio a harmadik, és nagyon fontos volt ma, hogy minél több pontot szerezzek Valencia előtt. Csak próbáltam felmérni Enea tempóját, és amikor láttam, hogy az én tempóm jobb, megpróbáltam visszakerülni az élre, és olyan keményen fékezni, ahogy csak tudtam, hogy ne adjak neki esélyt az előzésre. Nehéz volt, nagyon nehéz, de a szezon egyik legjobb pillanata.”

„Egyáltalán nem volt könnyű ellene, de az erősségem az volt, hogy nagyon-nagyon keményen fékeztem. A hosszú kanyarokban egy kicsit vesztettem, ő jobban ment, és nagyobb sebességgel zárta az íveket. Szóval ott vesztettem egy kicsit, de a féktávokon nagyon erős voltam. Ez vezetett ahhoz, hogy megnyertem a versenyt” – összegzett az immár hétszeres győztes.

Két hét múlva Bagnaiának mindössze két pontra van szüksége Valenciában ahhoz, hogy 2022-ben a MotoGP világbajnoka legyen. Így egy 14. hely is elég lenne, míg Fabio Quartararónak a győzelemre kell hajtania.

„Biztosan más lesz a helyzet” – tekintett előre a döntőre. „A 23 pontos előny azt jelenti, hogy már csak két pont van hátra. Ha ő nyer, nekem elég a 14. helyen végeznem. Most könnyen mondja az ember, de nagyon nehéz lesz. Néha több problémád van, ha óvatos vagy, mert jobban elterelődik a figyelmed, és hajlamosabb vagy a hibákra. Úgyhogy megpróbálok egy normális hétvégét teljesíteni, mint itt Malajziában – oké, talán kevesebb bukással, mert túl sokszor estem ezen a hétvégén. Ez arról szól, hogy okosnak kell lenni, jól kell dolgozni. Ha van esélyem a győzelemre, megpróbálok újra nyerni.”

A Ducati Lenovo megszerezte a csapatbajnoki címet Malajziában. Így már csak az első versenyzői cím van hátra Casey Stoner 2007-es győzelme óta, amivel meglenne a Tripla Korona.  „Megpróbáljuk – monta Bagnaia.