2024. április 23. 16:27
KezdőlapSuperbikeBautista már az első futamon világbajnok lehet Indonéziában

Bautista már az első futamon világbajnok lehet Indonéziában

Két találkozóval a 2022-es Superbike-világbajnokság vége előtt már nem az a kérdés, hogy Álvaro Bautista megnyeri-e a világbajnokságot, hanem az, hogy mikor. A Ducati versenyzője túlságosan is egyértelműen vezet Toprak Razgatlıoğlu és Jonathan Rea előtt, nevezetesen 82, illetve 99 ponttal.

Bautista már az első futamon megszerezheti a bajnoki címet, ha megszerzi a győzelmet, Razgatlıoğlu pedig legfeljebb hetedik lesz. Vagy a spanyol a második helyen végez, és a Yamaha versenyzője nem jut tovább a 12. helynél. Ha Bautista eggyel több pontot szerez, mint Rea, akkor a hatszoros világbajnok az első futam után már nem tudja utolérni a Ducati versenyzőjét.

Valószínűbb, hogy a döntést a verseny vasárnapján hozzák meg. Ha Bautista előnye a Superpole futam után több mint 87 pont a világbajnoki második helyezett előtt, akkor ő lesz a világbajnok. A 2. futam után már csak több mint 62 pontra van szüksége.

Bautista legrosszabb forgatókönyve az lenne, ha Razgatlıoğlu mindhárom indonéziai futamot megnyerné. Ebben az esetben megelégedhetne a főfutam és a Superpole futam harmadik helyével, de a főfutamban a második helyen kellene végeznie. Ezzel az eredménnyel 64 pontos előnye lenne, és világbajnok lenne.

Bautista így vélekedik: „Ez a hétvége lesz az egyik legnehezebb számunkra. Még soha nem versenyeztem itt Ducatival, így péntek reggelről kell találnom néhány támpontot a motorhoz. Az aszfalt is új, így sok tényezőt, köztük a tapadást is meg kell értenünk. A bizonytalan időjárás ebből a szempontból nem jelent akadályt, de minden körülményre fel kell készülnünk.”