2024. április 24. 08:39
KezdőlapMagyarokKovács Bálint: „A világbajnokságon szereplő csapatok most már tudják, mire vagyok képes”

Kovács Bálint: „A világbajnokságon szereplő csapatok most már tudják, mire vagyok képes”

A H-Moto Team sajtóközleménye.

Rendkívül sikeres vb-szereplés áll Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője mögött 2022-ben. Ugyan az Endurance-világbajnokság  leghíresebb 24 órás viadalán, Le Mans-ban technikai okok miatt kiesett csapatával a lengyel Wójcik Racing Teammel, de a másik két egynapos viadalon remekelt: Spa-Francorchampsban az 5. helyen végzett, majd a Bol Doron az abszolút hatodik helyén zárt a Superbike kategóriában. A 21 éves versenyző elmondta, ezzel a szerepléssel megkönnyítette a jövőjét, hiszen egyértelműen bizonyította, világbajnoki szinten is lehet rá számítani.

Igazán remek idénnyel folytatódott Kovács Bálint EWC-s pályafutása. A 2022-es Endurance világbajnokságon a H-Moto Team versenyzője három 24 órás viadalon is rajthoz állt. Noha a lengyel Wójcik Racing Team erre az esztendőre fix szerződést adott Bálintnak a tartalék versenyzői feladatok ellátására, végül főszerep jutott a HUMDA Academy támogatott pilótája számára.

Kovács Bálint Le Mans
Fotó: Izsó Krisztián

„Nagyon izgalmas szezonom volt, és most már visszatekintve az elmúlt idényre, kijelenthető, idén nagyot léptem előre a karrieremben. Egyrészt szerződést kaptam egy vb-csapattól, ahol aztán a világ három leghíresebb 24 órás versenyén bizonyíthattam, hogy igenis képes vagyok a világbajnokság tempóját felvenni” – fogalmazott a 21 éves motoros.

Amíg 2021-ben teljesítette a Le Mans-i 24 órás vb-futamot – ráadásul úgy, hogy a megsérült csapattárs kiesését követően ketten teljesítették a távot –, addig idén nem volt szerencséje ugyanitt. Ezúttal sajnos nem látta meg a kockás zászlót, ugyanis technikai okok miatt kénytelen volt a csapata feladni a versenyt. Bálint szerint újabb tapasztalatszerzésnek nem volt rossz a szereplés.

A belga Spa-Francorchampsban viszont minden összejött a számára. Előbb felkerült a Wójcik Racing Team Superbike csapatába, majd egészen pazar teljesítményt nyújtva az 5. helyen zárta az újabb egynapos viadalt. Erre már az egész sportág felkapta a fejét, hirtelen mindenki számára ismert lett a fiatal magyar neve.

Kovács Bálint -Kelemenné Szilágyi Noémi - Kelemen Krisztián
Kovács Bálint -Kelemenné Szilágyi Noémi – Kelemen Krisztián Fotó: H-Moto Team

„Nem tagadom, napokig szinte el sem hittem, mit is értünk el. Eddigi karrierem csúcsa a spa-i ötödik hely, ami egyben az idei legjobb világbajnoki eredmény is a magyar motorsportban. Ha tavaly valaki azt mondta volna, hogy idén ilyen eredményt érek el, azt azonnal aláírtam volna” – árulta el Bálint.

Jött a folytatás, és a Bol D’oron kis híján megismételte a belgiumi bravúrját. Itt a Wójcik Racing Teamnél ugyan nem tudott rajthoz állni, ám a Maco Racing Team kölcsönversenyzőjeként – az időmérőt követően kérték fel a szereplésre – újfent világra szóló sikert ért el a Superbike mezőnyben. A francia Enzo Boulom és az ausztrál Anthony West csapattársaként a hatodik helyen zárt. Soha rosszabb szereplést, és most már reménykedhetünk abban, hogy Bálint ott lesz majd az Endurance-világbajnokság következő szezonjában is az indulók között.

Az idei Bol dOr nem adta könnyen magát. A Maco Racing megkereste a Wójcikot, hogy kölcsön vennének erre a futamra, ráadásul a Superbike kategóriában. A lengyelek rábólintottak, ám a bemelegítő edzésnek ekkor már vége volt, így egyrészt biztossá vált az indulásom, illetve az is, hogy a csapat Yamahájára az első felmenetelkor tudok majd először felülni. Kellett pár kilométer, mire ráéreztem a motorra, ám már a második felmenetelem vége felé olyan köridőkre voltam képes, mintha egész héten azzal motoroztam volna. A csapat nagyon elégedett volt a teljesítményemmel, és úgy érzem, immár elértem oda, hogy a privát csapatok legjobbjai közé tartozom” – fogalmazott Kovács Bálint.

Kovács Bálint Bol D'Or
Kovács Bálint Bol D’Or Fotó: Izsó Krisztián

A H-Moto Team versenyzőjének nevét immár megtanulta mindenki, bekerült a csapatvezetők jegyzettömbjébe, mint olyan motoros, akire bármikor maximálisan számítani lehet. És ennél nagyobb sikert nem érhet el egy Endurance-világbajnokság mezőnyében, hiszen akármit dobott számára a sors, sikerült megoldania. És egy ilyen szezon után biztos, hogy nem tartalékversenyzői szerződés dukál…

 FIM Endurance VB végeredménye:

1 F.C.C. TSR Honda France JPN HONDA 154
2 Yoshimura SERT Motul JPN SUZUKI 130
3 VILTAIS Racing IGOL FRA YAMAHA 114
4 TATI Team Beringer FRA KAWASAKI 107
5 Wójcik Racing Team EWC 77 POL YAMAHA 97,5
6 YART Yamaha Official Team AUT YAMAHA 97
7 Team Bolliger Switzerland SWI KAWASAKI 88,5
8 Webike SRC Kawasaki France FRA KAWASAKI 78
9 ERC Endurance Ducati GER DUCATI 74,5
10 Team LRP Poland POL BMW 69,5
11 BMW Motorrad WET BEL BMW 69
12 MACO Racing Team SVK YAMAHA 60,5
13 Team HRC JPN HONDA 35
14 Motobox Kremer Racing GER YAMAHA 32,5
15 Kawasaki Racing Team JPN KAWASAKI 28