2024. március 28. 15:16
KezdőlapMotoGPA Superbike vagy a MotoGP jelent nagyobb kihívást? - Bautista elmondja

A Superbike vagy a MotoGP jelent nagyobb kihívást? – Bautista elmondja

A SPEEDWEEK.com a Superbike-világbajnok Álvaro Bautistával készített exkluzív interjút, melyben a spanyol összehasonlítja a MotoGP-t a Superbike-kal.

Álvaro Bautista két világbajnoki címe között 16 hosszú év telt el. 2006-ban a 125-ös világbajnok lett, 2022-ben a Superbike-címet is bezsebelhette. A spanyol az elsőt a húszas évei elején, a másodikat a harmincas évei végén szerezte. Milyen érzés ez számára?

„Egyértelműen különböző. Az első bajnoki cím… Nem akarom azt mondani, hogy nem kellett küzdenem érte, de azért jött, mert gyors voltam, és mert jó motorom volt az Asparnál, és jó csapatom volt. A végén Kallióval küzdöttem. A mostani kemény munka volt, többet kellett beleadnom. Azóta versenyzőként fejlődtem, és a Superbike-versenyzés történetének legjobb versenyzőit győztem le. Nem volt könnyű.”

A Superbike-világbajnokság még mindig a másodosztály?

„Az SBK világbajnokságra úgy tekintünk, mint a második ligára. Bevallom, én is elgondolkodtam ezen, mielőtt váltottam. Hogy őszinte legyek, meglepődtem. Már az első évben láttam egy igazán klassz bajnokságot, valami egészen mást. A légkör sokkal valóságosabb, jobban hasonlít a tíz évvel ezelőtti GP-kre. Sokkal inkább kapcsolatban állsz a rajongókkal. Az emberek szeretik ezt, mert a show részének érzik magukat.”

„Úgy gondolom, hogy ma a versenyzők az SBK világbajnokságra valódi lehetőségként tekintenek. Amikor először mondták, hogy menjek át az SBK-ba, visszautasítottam. Amikor világossá vált számomra, hogy nem találok helyet a MotoGP-ben, akkor döntöttem. Azért jöttem ide, mert továbbra is versenyezni akartam, mert még mindig élvezem … Azzal győztem meg magam, hogy ‘ahelyett, hogy itthon maradsz, menj oda, ülj egy Ducatira a és jól fogod érezni magad’ – felfedeztem egy klassz bajnokságot.”

„Sokan mondhatják, hogy ‘nyert a Superbike-ban, ez semmit sem ér’, de én mondom nektek, sok versenyzőt meglepne az itteni szint. Szerintem egy gyári motorral Toprak és Jonathan biztosan az első ötben lenne a MotoGP-ben.”

Bautista 2010 és 2018 között a MotoGP-ben. A Superbike versenyzés kevésbé megterhelő?

„A MotoGP-ben kevésbé voltam fáradt, mint a Superbike-ban. A MotoGP-t a pályára építették, ennyi. Ez egy olyan motor, amelyet csak azért készítettek, hogy gyorsan menjen. Versenyzőként nagyon szeretem a Superbike formátumot, mert három dobásod van arra, hogy jól teljesíts egy hétvégén. Szerintem a MotoGP-nek is jót fognak tenni a sprintversenyek. A szombati rövid futam több nézőt fog vonzani a pályára, mert ez egy extra látványosság. Nem hiszem, hogy ez nagy plusz erőfeszítést jelentene a versenyzők számára. Tapasztalatom szerint ez inkább mentális dolog. A Superbike-világbajnokságban a vasárnap nehezebb, mert délelőtt egy rövid futamot rendeznek, majd két órával később egy másikat. Számomra ez inkább mentális stressz, mint fizikai. Feltételezhetjük, hogy a MotoGP versenyzői fizikailag is csúcsformában vannak.”