2024. április 18. 21:09
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró kifakadt: Honfitársa igenis megérdemelt volna egy világbajnoki címet - sőt...

Aleix Espargaró kifakadt: Honfitársa igenis megérdemelt volna egy világbajnoki címet – sőt többet is

Az Aprilia versenyzője, Aleix Espargaró nagyra tartja honfitársát, Dani Pedrosát. Sajnálja, hogy az 54-szeres GP-győztes és KTM-tesztpilóta nem nyert világbajnoki címet a MotoGP géposztályban.

Dani Pedrosa számos sikert ünnepelhetett világbajnoki pályafutása során: a spanyol már a második évében a 125 köbcentis géposztályban a világbajnokság harmadik helyén végzett. A következő évben megnyerte a bajnoki címet ebben a kategóriában. A 250 köbcentisek mezőnyében már az első évében elérte ezt a bravúrt, és a következő szezonban már a második összesített győzelmével bizonyította tehetségét.

Ezután felkerült a MotoGP-be, és első évét a világbajnokság ötödik helyén zárta. A következő években háromszor lett összesített második helyezett, és ugyanennyi alkalommal végzett a világbajnokság harmadik helyén. Versenyzői pályafutása során 54 GP-győzelmet – ebből 31-et a MotoGP-ben – és 153 dobogós helyezést ért el. 49 alkalommal indult a pole pozícióból. A világbajnoki címet azonban nem tudta megszerezni a királykategóriában.

Ezt sajnálja honfitársa, Aleix Espargaró, aki idén első GP-győzelmét és legsikeresebb szezonját a negyedik helyen zárva ünnepelhette. Pedrosáról az Aprilia versenyzője a Twitteren egy rajongói vitára reagálva azt írta: „Igazságtalan, hogy Dani nem hódított el világbajnoki címet – és nem csak egyszer, hanem többször is”.

„Mindig öröm volt nézni, ahogy vezet. Az én generációm minden versenyzője megpróbált tanulni az ő egyedi motorvezérlési módjából. Meg sem közelítem Dani Pedrosát.” – vallotta be a 33 éves granollersi versenyző.

„Az igazi motorsport-rajongók nem csak a címeket nézik, és mi, versenyzők természetesen ezt értékeljük. De végül a teljesítményünk és értékünk mércéje a világbajnoki tabellán elért tiszta végeredmény – akár tetszik, akár nem.”