back to top
2024. május 03. 04:17
KezdőlapMotoGP3 éve még abba akarta hagyni a versenyzést, idén a világbajnoki címért...

3 éve még abba akarta hagyni a versenyzést, idén a világbajnoki címért harcolt

Aleix Espargaró nehéz időszakot élt át az Apriliával, mióta 2017-ben csatlakozott a márkához, és a fejlődés hiánya az olasz motorral arra kényszerítette, hogy már 2019-ben fontolóra vegye a MotoGP-ből való kilépést.

Az RS-GP fejlesztése terén tett jelentős előrelépések azonban azt jelentették, hogy 2022-ben Espargaró a bajnokság sötét lova lett, miután Argentínában megnyerte élete első nagydíját, és további öt dobogós helyezést ért el.

Espargaró egészen a szezon utolsó előtti, nehéz malajziai fordulójáig versenyben volt a bajnoki címért.

„Amikor nagyobb a motivációd és magasabbak az elvárásaid – tudod, hogy képes vagy rá, mert idén bebizonyítottam – minden könnyebb. Boldogabban érkezel a versenyekre, minden más hangulatban van. Idén még sokkal kevesebbet is motorozom, és azt hiszem, ennek az az oka, hogy nem kell menekülnöm a munkám elől, mert nagyon boldog vagyok itt a MotoGP-ben. Szóval, nagyon nyugodt vagyok, és úgy gondolom, hogy a jövő év – úgy hiszem – ugyanolyan vagy jobb lehet, mint az idei, mert sok mindent megtanultunk.”

Visszatekintve a szezonjára, Espargaró elismeri, hogy a 2022-es év utolsó futamain talán túlságosan is kritikus volt csapatával szemben a versenyképesség hiánya miatt, de úgy érzi, hogy az év egésze 10-ből 10-re értékelhető.

„Úgy értem, nagyon versenyképes vagyok, és minél gyorsabban mész és minél több eredményt érsz el, annál többet akarsz. Nem arról van szó, hogy boldog és nyugodt vagy. Épp ellenkezőleg: minél többet akarsz, annál jobban hajtasz, és ez nem elég. Talán túlságosan kritikus voltam a csapattal szemben az utolsó futamokon, de abban a pillanatban ezt éreztem. Talán hiba volt mindenkinek elmondani, de én az vagyok, aki vagyok. A szezonunk hihetetlenül jó volt. Tavaly Silverstone-ban úgy ünnepeltük a dobogót, mintha győzelem lett volna, mintha történelem lenne. Idén pedig futamot nyertünk, öt-hat dobogós helyezést értünk el, pole pozíciót, a végsőkig harcoltunk a bajnoki címért.”