2024. április 19. 07:36
KezdőlapSupersportRossi versenyzője idén sporttörténelmet írt, jövőre világbajnok csapathoz igazol

Rossi versenyzője idén sporttörténelmet írt, jövőre világbajnok csapathoz igazol

A 2022-es újonc a következő szezonban új csapat színeiben áll rajthoz. Nem is akármelyik alakulatnál fog versenyezni, mint a világbajnok istállónál.

A Supersport világbajnokság 2023-as rajtrácsa továbbra sem teljes, de egy újabb puzzle darabka került a helyére. Stefano Manzi, VR46 Akadémiás társával, Baldassarrival ellentétben nem fog kategóriát váltani. Azonban szintlépésnek mindenképpen nevezhető, hogy a Triumph csapatától a Ten Kate Racing Yamahához igazolt. Itt Jorge Navarro csapattársaként egy Yamaha YZF-R6-os motort fog hajtani a következő idényben.

Manzi 2021-ben debütált az osztályban, majd 2022-ben visszatért egy teljes szezonra. Első évében egyből sporttörténelmet írt, hiszen megszerezte a Triumph első WorldSSP-győzelmét a Portugáliában rendezett 1. futamon. Most pedig átül egy Yamahára, egy olyan csapathoz, amely nemrég Dominique Aegertert a második egymást követő versenyzői bajnoki címéhez juttatta.

A WorldSSP pályafutását megelőzően Manzi 2017 és 2021 között a Moto2-ben versenyzett, ahol 2022-ben is vendégszerepelt három alkalommal. 2019-ben és 2021-ben a legjobb bajnoki helyezése a 19. hely volt. A Moto2-be való fellépése egy teljes Moto3-as idényt követően történt 2015-ben. Akkor 10 pontot szerzett, és a 27. helyen végzett a bajnokságban. 2016-ban háromszor állt rajthoz, és Silverstone-ban a negyedik helyen zárt, ami a legjobb eredménye volt a Moto3 és a Moto2 mezőnyében.

Októberi győzelmével és öt dobogós helyezéssel 2022-ben Manzi 209 világbajnoki ponttal a hatodik helyen zárta debütáló szezonját a Supersport kategóriában. A 2023-as lehetőségéről szólva Manzi így nyilatkozott: „Ez az egyik legjobb karácsonyi ajándék, amit egy versenyző kívánhat: fantasztikus, hogy szerződést írhatok alá a Ten Kate Racinggel. Nagyon bízom a Ten Kate Racing és a Yamaha projektjében. A Supersport Világbajnokságban eltöltött első év után úgy gondolom, hogy ez a tökéletes kombináció arra, hogy megmutassam a bennem rejlő lehetőségeket. Alig várom, hogy pályára gurulhassak és együtt dolgozhassak ezzel a csapattal.”

Kervin Bos, a Ten Kate Racing csapatmenedzsere üdvözölte Manzit a csapatnál: „Az idei év végén egy nagyszerű szezonra tekinthetünk vissza, amelyben mind a versenyzői, mind a csapatbajnoki címet megszereztük: ez egy olyan időszak, amelyre hihetetlenül büszkék vagyunk. Most előre tekintünk 2023-ra. Korábban már bemutattuk Jorge Navarrót, mint a csapatunk versenyzőjét. Most büszkén jelenthetjük be, hogy Stefano Manzi lesz a csapattársa a Ten Kate Racingnél a Supersport Világbajnokságban. A VR46 Riders Academy fiatal olasz versenyzője rengeteg nagydíj tapasztalattal rendelkezik, és már egy évet teljesített a WorldSSP bajnokságban, nem is sikertelenül.

„Nagyon büszkék vagyunk erre a 2023-as versenyzői felállásra. A Ten Kate Racing szeretné üdvözölni Stefanót, és sok sikert kíván neki. Alig várjuk, hogy január végén, a Portimaóban, az Autodromo Internacional do Algarve-ban megrendezésre kerülő előszezoni teszten először láthassuk a két versenyzőt együtt akcióban.”