2024. április 25. 02:09
KezdőlapMoto2Acosta még a MotoGP-versenyzők példáját látva sem változtatna szemléletén

Acosta még a MotoGP-versenyzők példáját látva sem változtatna szemléletén

A Moto2-es sztár Pedro Acosta sok MotoGP-sztárral ellentétben jelenleg el sem tudja képzelni, hogy elhagyja szülővárosát, Murciát, és Andorrába költözzön.

Pedro Acosta a motoros világbajnokság egyik spanyol hullócsillaga: a Red Bull Rookies Cup 2020-as összesített győzelme után 2021-ben a Moto3-as világbajnokságot is meghódította, és első GP-évében hat győzelemmel világbajnokká koronázta magát.

Acosta egyébként 17 évesen és 166 naposan a második legfiatalabb bajnokként vonult be a GP történelemkönyvébe. Csak Loris Capirossi volt csak egy nappal fiatalabb az első 125 köbcentis világbajnoki címekor 1990-ben.

Acosta aztán a 2022-es szezon kezdetén első hivatalos tesztjét már a Moto2-es géposztályban teljesítette, méghozzá elsőre a legjobb idővel, ami tovább növelte az elvárásokat az újonccal szemben. Végül azonban a Red Bull KTM Ajo Team Kalex-pilótájának Mugellóig kellett várnia arra, hogy először álljon fel a dobogóra.

Sachsenringen megszerezte második dobogós helyezését, de ezt egy edzésbaleset követte. Az elszenvedett combcsonttörés azonban csak rövid időre hátráltatta a spanyolt, és szeptemberben Aragónban már vissza is tért. Phillip Island-en Acosta újabb dobogós helyezést ünnepelhetett, és a valenciai szezonzárón aratott győzelmével az „Év újonca” címet is elnyerte.

Pedrót vidám fiatalembernek tartják, akinek nevetése jó hangulatba hozza az embereket a bokszban. Ez a siker kulcsa?

„Nem mindig, nekem is vannak olyan napjaim, amikor komolyabb vagyok” – vallotta be a SPEEDWEEK.com-nak adott interjújában.

„Szerintem fontos, hogy mosolyt lássak azok arcán, akikkel együtt dolgozom. Napok, amikor sírni támad kedvünk, úgyis lesznek az életben. Igyekszünk élvezni azt az időt, amikor például szórakozunk vagy együtt vacsorázunk a stábbal. Vannak rossz napok – végül is minden nap lehet rossz nap, de nem minden nap lehet jó nap. Tehát meg kell próbálnunk élvezni, amikor jó napunk van.”

Acosta számára ez a versenypályán kívül is érvényes. Nem is gondolkodik azon, hogy elhagyja murciai otthonát. Hiába él ott barátja Remy Gardner, vagy épp Fabio Quartararo, Espargaróék és Jack Miller.

„Ha boldog vagy egy helyen, a legjobb, ha nem változtatsz semmin” – hangsúlyozta.

„Mindenki Andorráról beszél, de tavaly télen ott voltam, de valahogy nem volt kedvem ott semmit csinálni. Nem a hideg miatt, de Murciában gyakorlatilag a nap 24 órájában jó idő van. Nehéz megértenem, hogyan élhetnek ott a fiúk. Oké, elmész a hegyekbe síelni, és élvezed a napsütést, de igazából többet nem ad számomra. Illetve ha egy hetet Andorrában akarok tölteni, hogy például Remyvel csináljak valamit, azt bármikor megtehetem. A szabadság érzése a kulcs. Ez fontos számomra – akár Barcelonában, akár Murciában, akár bárhol máshol. Egyszerűen fontos, hogy érezzük a szabadságot.”