2024. április 18. 04:08
KezdőlapMotoGPRossi akár a legendás versenyen is elindulhat

Rossi akár a legendás versenyen is elindulhat

A BMW M Motorsport igazgatója kijelentette, azt tervezik, hogy Valentino Rossinak lehetőséget adnak, az LMDh-autójuk tesztelésére. A gyártó ezzel a prototípussal Le Mans-ban is indulni fog, és a versenyen az olasz pilóta is szívesen részt venne.

Remekül indult az év Valentino Rossinak: ahogyan mi is beszámoltunk róla, a Dubaji 24 órás viadalon a kvartettje a harmadik helyet szerezte meg, pedig korántsem volt problémamentes versenyük. Ez volt a 24H Series első fordulója, és az olasz pilóta idén elsősorban ebben a sorozatban fog szerephez jutni a BMW M4 GT3-as volánja mögött.

Rossi még a legrosszabbnak tartott döntését sem bánta meg, de egyvalami máig elszomorítja

Mindez azonban később változhat, és nem kizárt, hogy Rossi előbb-utóbb más kategóriában is kipróbálhatja magát. Andreas Roos, a BMW M Sport igazgatója elárulta, hogy szándékuk szerint be fogják ültetni a MotoGP legendáját az LMDh-autójukba, hogy ebben is tapasztalatot gyűjtsön. Igaz, erre nem a következő hónapokban fog sor kerülni.

Egyértelműen tervben van, hogy a jövőben rutint szerezzen egy LMDh-val – nyilatkozta a német szakember. – A GT3-as nagyszerű autó, de egyértelmű, hogy az a prototípus egy másik szinten van. Ha ez idén történik meg, akkor az a szezon végén lesz, mert jelen pillanatban elég munkánk és sok tennivalónk van annak érdekében, hogy az IMSA-ra jól felkészüljünk. Valentino első számú célja, hogy részt vegyen a hivatalos GT3-as versenyzői programunkban.”

Ha mindez valósággá válik, az nagy lehetőséget jelenthet Rossinak. A BMW ugyanis jövőre indítja el az LMDh-programját a Hosszútávú-világbajnokságban, amelynek része a legendás Le Mans-i 24 órás verseny is. Persze ehhez sok mindennek össze kell jönnie, többek között a 43 éves pilótának is jól kell teljesítenie a teszteken. „Még soha nem vezetett olyan autót, mint az LMDh, úgyhogy először meg kell néznünk, hogyan megy – hangsúlyozta Roos. – Elvégezzük a teszteket, aztán meglátjuk, milyen lépéseket tehetünk, ha van rá lehetőség.”

Ha Rossi elindulhatna Le Mans-ban, az alighanem autóversenyzői pályafutásának csúcspontját jelentené. Ezzel kapcsolatban őt is megkérdezték, és természetesen nem ellenezte a nagyszerű lehetőséget. „Le Mans az egyik cél – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre még a dubaji verseny előtt. – Megpróbálok gyorsabb lenni, és harcolni a dobogóért. Utána meglátjuk, de szeretnék indulni Le Mans-ban.”

Rossi jó jelnek tekinti a dubaji dobogót

Ami a BMW LMDh-projektjét illeti, az IMSA-ban, azaz az észak-amerikai sportautó-bajnokságban már elindították ezt a programot, így Le Mans-ra mindenképpen lesz tapasztalatuk. Rossi egyébként idén az IMSA-ban is elindulhat, hiszen a német gyártó M4 GT3-asa ott is szerepet kap.