2024. április 18. 05:52
KezdőlapMotoEEzzel nem lesz népszerű a Rossi-rajongó újonc: szerinte Márquez és Stoner is...

Ezzel nem lesz népszerű a Rossi-rajongó újonc: szerinte Márquez és Stoner is jobb honfitársánál

A MotoE-ben idén debütáló Luca Savadori úgy véli, Marc Márquez a MotoGP történetének legtehetségesebb pilótája, megelőzve Casey Stonert. A versenyzőként és YoutTuberként is tevékenykedő motoros ugyanakkor leszögezte, bizonyos szempontból kedvence, Valentino Rossi volt a legerősebb.

Luca Salvadori nem szokványos utat választott magának, hiszen lényegében két foglalkozást űz egyszerre. Egyrészt motorversenyző, és azok után, hogy 2018-ig a Superstock Európa-bajnokságban versenyzett, idén bemutatkozhat a MotoE-ben. Emellett pedig egy viszonylag nagy, több mint 400 ezer feliratkozóval rendelkező YouTube-csatornát is üzemeltet, amelyre rendszeresen gyárt tartalmat.

Casey Stoner, Marc Márquez
A MotoE újonca szerint Stoner és Marc Márquez a MotoGP legtehetségesebb versenyzői (Fotó: MotoGP Media)

Nemrég felkerült a platformra egy videó, amelynek a címébe is beleírta, hogy „unpopular opinion”, ami magyarul annyit tesz, hogy „népszerűtlen vélemény”. Nem véletlenül tette ezt, ugyanis arról beszélt, hogy kit tart a MotoGP-történelem legtehetségesebb versenyzőjének. Mivel ezeken a felvételeken anyanyelvén, vagyis olaszul beszél, a legtöbb követője nyilvánvalóan hazájából származik, akiknek a nagy része alighanem Valentino Rossiért rajong. Csakhogy Salvadori nem őt említette, hanem a kilencszeres világbajnok legnagyobb riválisai közül kettőt.

[Casey] Stoner és [Marc] Márquez a legtehetségesebb versenyzők, akik a MotoGP-ben valaha megfordultak – kezdte, majd rögtön hozzátette, hogy Rossi rajongói ne kezdjék el ütni a billentyűzetet. – Rossi a kedvenc pilótám, neki köszönhetem, hogy elkezdtem motorozni. Amikor megkaptam [az általa dedikált könyvet], az életem legszebb napja volt. Néha azonban félre kell tenni az érzéseket, és távolságot tartva kell nézni, mi történik a pályán. Meg kell néznünk, hogy bizonyos eredmények hogyan születtek.”

Persze tény, hogy Rossi a MotoGP-ben hét, összesen pedig kilenc világbajnoki címet nyert, ami (egyelőre) több, mint amennyivel Márquez vagy Stoner rendelkezik. Valamiben tehát ki kellett emelkednie, de Salvadori szerint ez nem a nyers tehetség volt. Álláspontom szerint Valentino volt a legteljesebb versenyző, tehát a legerősebb mindannyiuk közül – vélekedett. – Ha azt kérdezném, hogy »mi a helyzet a tehetséggel? Ő is olyan jó, mint Stoner vagy Márquez?«, [akkor a válasz az lenne, hogy] nem igazán.”

Innentől kezdve persze felmerül a kérdés, hogy a spanyol és az ausztrál versenyző közül ki a favorit Salvadorinál. A 30 éves pilóta kiemelte, hogy amíg Stoner betegsége miatt nem bírta a feszültséget, addig Márquezt lényegében ez éltette. Éppen ezért utóbbi mellett tette le a voksát, ahogyan az egyébként már a videó címéből is kiderült.

Kettejük közül ki a legerősebb? Számomra Márquez, az érzések miatt, amelyeket keltett bennem, amikor néztem őt – magyarázta, hozzátéve, hogy mivel lényegében egymást váltották, nem beszélhetünk két nagyon különböző korszakról. – A kristálytiszta tehetség miatt, amit mutatott. Sérülése előtt minden egyes alkalommal azon gondolkozott, hogyan tudja megsemmisíteni az ellenfeleit, és jól csinálta. Az a magabiztosság, amit mutatott, és a pályán látott fölénye elképesztő volt.”

MotoGP, Marc Márquez, Honda, Valentino ROssi, Yamaha, Argentin Nagydíj 2018
Salvadori a 2018-as Argentin Nagydíjjal is példálózott, amikor Márquez kilökte Rossit (Fotó: MotoGP Media)

Salvadori néhány példát is felemlegetett, igaz, ezek nemcsak Márquez tehetségét, hanem a kíméletlenségét is igazolják. Az első általa mondott versenyen a spanyol versenyző Aleix Espargarónak, majd Rossinak is nekiment, utóbbi el is esett, ő pedig 30 másodperces büntetést kapott. Az alsóbb kategóriákban pedig többször is előfordult, hogy a mezőny közepéről vagy a végéről zárkózott fel, igaz, valamikor büntetés miatt száműzték az utolsó helyre. A MotoE újonca nem is tagadta, hogy a sportszerűség szobrát aligha róla fogják mintázni.

Háromszor is bebizonyította, hogy ő a valaha volt legerősebb versenyző – folytatta Salvadori. – Szinte embertelen volt az a versenyképesség és pimaszság, amivel előrukkolt. Argentína, 2018: még mindig libabőrös vagyok. Dühös voltam azért, ahogyan viselkedett, de csodáltam a tehetségét. Moto2, Valencia, 2012: kemények nekiment Simone Corsinak az edzésen, mint egy bérgyilkos. Utolsóként indult, és győzött. [125 köbcentiméteres kategória] Estoril, 2010: Márquez utolsóként indul, felzárkózik, és megnyeri a világbajnoki címet. Márquez ellentmondásos [figura], a sportszerűség terén sokszor hibázott, de a tehetségét nem lehet megkérdőjelezni.”