2024. április 20. 08:03
KezdőlapHírekValentino Rossi a legjobb idővel kezdett, ellenfele megidézte ikonikus sisakját

Valentino Rossi a legjobb idővel kezdett, ellenfele megidézte ikonikus sisakját

Valentino Rossi a legjobb időt érte el a Bathursti 12 órás verseny második szabadedzésén. Az olasz versenyző ellenfele jótékonysági akciót indított, melynek keretében megidézte a kilencszeres világbajnok egyik legemlékezetesebb sisakját.

Újabb megmérettetés előtt áll Valentino Rossi, aki a Dubaji 24 órás viadalon elért dobogós helyezése után most a Bathursti 12 órás versenyen vesz részt. Az olasz pilóta ezúttal is egy BMW M4 GT3-as volánja mögött próbál minél jobb eredményt elérni, és ez kezdésnek sikerült is, ugyanis övé volt a legjobb idő a második szabadedzésen.

Az olasz pilóta 2:04.4486 másodperces időt autózott, amivel 696 tízezreddel megelőzte a második Brad Schumachert. Azonban hozzá kell tenni, hogy ezen a gyakorláson nem volt túl erős a mezőny: Rossinak bronz besorolású, azaz amatőr versenyzőkkel, másképp mondva úrvezetőkkel kellett felvennie a versenyt. Bár ő maga az ezüst, vagyis a félprofi kategóriába tartozik, mivel soha nem vezetett Bathurstben, engedélyt kapott arra, hogy ezen a tréningen menjen.

A kilencszeres világbajnok az első szabadedzésen nem vett részt, csapattársai 2:05.9481-gyel a tizenhatodik pozícióban zártak. A harmadik gyakorláson az egységük egyetlen kört sem tett meg, míg a negyediken Farfus kapta a legnagyobb szerepet. A brazil pilóta 2:05.2838-at autózott, ami a tizenkettedik pozícióra volt jó. A nap legjobb ideje egyébként 2:03.9958 másodperc volt.

Valentino Rossi
Rossi sisakja a 2008-as mugellói hétvégén (Fotó: MotoGP Media)

Sok időt töltöttem Ausztráliában, sokszor jártam Phillip Islanden a MotoGP-vel – idézi Rossi Ausztráliával kapcsolatos emlékeit a SPEEDWEEK.com. – A szurkolók rendkívül nagy szenvedéllyel viseltetnek a motorsport iránt, megőrülnek a MotoGP-ért, ez mindig nagyszerű érzés. Szerencsére volt már néhány nagyszerű futamom itt, Ausztráliában, és világbajnoki címeket is nyertem, szóval élvezem a támogatást.”

Rossi egy jótékonysági akcióban is részt vesz, bár az ötletgazda nem ő, hanem az egyik ellenfele volt. A MARC 111-es autóját vezető Grant Donaldson kitalálta, hogy a kocsijuk tetején idézzék meg Rossi ikonikus, a 2008-as mugellói hétvégén használt sisakját. Ezt mindenki aláírja, majd a 46-os versenygép egyik használt gumijával együtt árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig a Ronald McDonald House nevű jótékonysági szervezetnek ajánlják fel.

Nagyon megható volt, és reméltem, hogy a kampány jó reklámja lesz a Ronald McDonald House-nak – fogalmazott Donaldson, amikor erről kérdezték. – Mindig is rajongtam Valentinóért. Nagyszerű, hogy »A Doktor« fel van festve az autóra, amire Rossi azt mondta, hogy »amúgy is ez volt a kedvenc sisakom«. Örült, hogy részt vehetett benne.”