2024. március 29. 07:04
KezdőlapMotoGPRossiék a mai MotoGP-t már nem tudnák olyan könnyen letarolni?

Rossiék a mai MotoGP-t már nem tudnák olyan könnyen letarolni?

Valentino Rossi, Marc Márquez, Jorge Lorenzo és Casey Stoner ─ négy név, és összesen 18 bajnoki cím. Azonban az olasz klasszis két versenyzője a jelenlegi rajtrácson úgy véli, hogy a „Fantasztikus Négyes” a múltban sikereket érhetett el, de ma meggyűlne a bajuk az új, versenyképesebb generációval.

„Most minden más szintet képvisel.”– mondta a Mooney VR46 versenyzője, Luca Marini a Sky-nak.

„Igaz, hogy ha megnézzük a Vale vagy Lorenzo által megnyert világbajnokságokat, az rengeteg, illetve számos ellenfelük volt, de úgy vélem, hogy a mai mezőny sokkal erősebb és legalább 10 pilóta esélyes a világbajnoki címre. Minden megváltozott, beleértve a motorokat is, és a 2023-as rajtrács valószínűleg minden idők legerősebbje lesz. Nagyon boldog vagyok, hogy a MotoGP-ben motorozhatok, és remélem, hogy nem reked meg a fejlődésünk és esélyesek lehetünk.”

Marini csapattársa, Marco Bezzecchi hozzátette: A „Fantasztikus Négyes” korában a gyári és a privát csapatok motorjai között is nagyobb volt a különbség, mint manapság. Anélkül, hogy bármit is elvennék az olyan emberektől, mint Vale, Lorenzo, Dani Pedrosa, Stoner vagy Márquez, fontos megjegyezni, hogy most minden sokkal kiegyenlítettebb. Most már mindannyiunknak versenyképes technikai csomagja van.”

Bezzecchi véleményét bizonyítja, hogy a MotoGP az elmúlt négy évben négy különböző bajnokot avathatott, négy különböző csapatot képviselve.

Márquez (Honda) 2019-ben, Joan Mir (Suzuki) 2020-ban, Fabio Quartararo (Yamaha) 2021-ben és Francesco Bagnaia (Ducati) 2022-ben.

Bagnaia és új csapattársa, Enea Bastianini elméletileg a legjobb motorból profitálhat, de a Yamaha sem volt rest, figyelembe véve a shakedown teszt eredményeit. Marc Márquezt pedig sosem szabad leírni.