2024. március 29. 15:17
KezdőlapMotoGPÚjabb versenyzők kerülnek a MotoGP-legendák táborába

Újabb versenyzők kerülnek a MotoGP-legendák táborába

Újabb motorversenyzők kerülnek be a MotoGP-legendák illusztris társaságába: a 125 köbcentiméteres kategória 2004-es bajnoka és  többszörös vb-második Andrea Dovizioso és a háromszoros 50 köbcentis bajnok német versenyző, Hans-Georg Anscheidt személyében.

Andrea Dovizioso nem mindennapi megtiszteltetésben részesül, hiszen bejelentették, hogy a MotoGP-legendák közé választották. Az olasz versenyző 2004-ben a 125 köbcentis kategória bajnoki címének elnyerésével hívta fel magára a figyelmet. A királykategóriában ugyan nem jutott fel a csúcsra, de rengeteg alkalommal bizonyította tehetségét. 15 futamon szelte át elsőként a célvonalat, míg a pódiumon 62-szer ünnepelhetett 2008 és 2022 között.

A 37 éves pilóta nagyban hozzájárult a Ducati megerősödéséhez, 8 szezonon keresztül motorozott Desmosedici versenygépeken. Kapcsolata 2020-ban megromlott a csapat néhány tagjával, így távoznia kellett az olasz márkától. Ezután rövid ideig az Aprilia tesztversenyzőjeként tevékenykedett, majd elérkezett pályafutása záróakkordja a Yamaha nyergében.

Andrea Dovizioso 2022-ben Misanóban vonult vissza az aktív versenyzéstől. Február 15-én érkezett a hír, miszerint a világbajnokságon nyújtott teljesítményét azzal ismerik el, hogy a MotoGP-legendák közé választják. Az olasz versenyző nagyon meglepődött, és természetesen nagyon boldog is volt a hír hallatán.

„Amikor elmondták, nagyon meglepődtem. A Legendák listáját olvasva jó érzés, hogy az én nevem is felkerül a listára. Hosszú pályafutásom volt, de nem számítottam arra, hogy egyszer majd legendává választanak – és főleg nem ilyen hamar –, de ez igazán megtisztelő. Alig várom, hogy visszatérjek a paddockba, és az, hogy az Olasz Nagydíjon avatnak, igazán különlegessé teszi a dolgot. Meglepett és nagyon boldog vagyok, örülök, hogy MotoGP-legenda lehetek. Szóval, köszönöm szépen!” – nyilatkozta.

A korábbi MotoGP-versenyzőt a 2023. június 9. és 11. Között megrendezésre kerülő mugellói nagydíjon fogják hivatalosan legendává avatni.

Andrea Dovizioso és Hans-Georg Anscheidt az alábbi Legendákhoz csatlakozik: Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Carlo Ubbiali, Franco Uncini, Marco Lucchinelli, Kenny Roberts Jr., Kork Ballington, Randy Mamola, Dani Pedrosa, Stefan Dörfinger, Jorge Martínez, Valentino Rossi, Hugh Anderson, Max Biaggi, Jorge Lorenzo, Luigi Taveri.