2024. április 19. 20:57
KezdőlapMotoGPA gyűlölködésre is felkészült a gyári Ducati versenyzője

A gyűlölködésre is felkészült a gyári Ducati versenyzője

Enea Bastianini elárulta, azt is elfogadja, ha az idei MotoGP-szezonban gyűlölködésbe megy át a rivalizálás. Csapattársával, Francesco Bagnaiával is lesz versengés, de kiemelte, hogy az istállón belül harmóniának kell lennie.

A MotoGP sokat változott az elmúlt időszakban, ami a versenyzők közötti rivalizálást illeti. A korábbi években, évtizedekben a versengés sokszor átment ellenségeskedésbe, de ez egyelőre a múlté. Mindez vélhetően összefügg a régi nagyok, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa visszavonulásával, valamint Marc Márquez sérülésével.

MotoGP, Enea Bastianini, Ducati, Sepang teszt 2023
Bastianini mindenre felkészült (Fotó: MotoGP Media)

A tavalyi évben előfordult, hogy a befutó után a pilóták lepacsiztak egymással. Ebbe a barátságos rivalizálásba csöppent bele tavaly Enea Bastianini, akinek két futammal a szezon vége előtt még volt matematikai esélye a bajnoki címre. Az olasz versenyző idén a gyári Ducati színeiben fog szerepelni, így nagy esélyt kapott arra, hogy idén még inkább harcba szálljon a végső győzelemért. A 25 éves motoros minden forgatókönyvre felkészült.

A MotoGP sokat változott, amióta megérkeztem a világbajnokság mezőnyébe – nyilatkozta a Corriere della Serrának. – Korábban nagy volt a gyűlölködés a versenyzők között, ma már más a helyzet. Hogy ez jó vagy rossz, azt nem tudom. Számomra az a fontos, hogy jól érezzem magam, és jókat csatázzak a pályán. Ha jó a [többiekkel való] kapcsolat, akkor rendben van, ha a gyűlölködés lesz a jellemző, azt is elfogadom. Jelenleg viszont senkiről nem mondanék rosszat.”

A tavalyi idényben Bastianini jelentette az egyik legnagyobb veszélyt Francesco Bagnaia világbajnoki címére, hiszen rengetegszer harcoltak egymással a pályán. Idén pedig csapattársak lesznek a mezőny vélhetően legerősebb istállójánál, és sokan találgatják, hogy milyen lesz a viszonyuk. Az ifjabbik olasz pilóta meg van győződve arról, hogy bár a versengés megmarad, nem lesz gond közöttük.

Sok szó esett erről, amikor a gyári csapathoz kerültem – jelentette ki. – Az, hogy olasz motorokon két olasz ül, bekerül a hírekbe. Azonban mindig is mondtam, hogy nagy a tisztelet kettőnk között, és persze a versengés is. Végső soron mindenki saját magáért versenyez, de nekünk nem lesznek problémáink az együttléttel. Közösen kell dolgoznunk, hogy a lehető legjobb motort fejlesszük ki. Emellett természetesen lesz versengés. Az én célom az, de ez rá is vonatkozik, hogy megpróbáljak a leggyorsabb lenni. Nem hiszem, hogy a futamon az egyikünk utat fog engedni a másiknak.”

Bastianini ugyanakkor kiemelte, hogy amit a többi ellenfele esetében elfogadna, azt csapaton belül mindenképpen el kell kerülni, és úgy véli, a Ducati felelőssége, hogy párharcaik megmaradjanak a sportszerűség határain belül. „Ez alapvető fontosságú – szögezte le. – Ha nyugalom van a bokszon belül, sokkal könnyebb a lehető legtöbbet kihozni [a csapatból]. Ha valami nem stimmel, akkor az ember arra koncentrál, és eltereli a figyelmét a célról, és ebből nem annyira egyszerű kijönni. A harmónia kulcsfontosságú.”

Enea Bastianini - Francesco Bagnaia - Ducati
A mostani csapattársak tavaly számos párharcot vívtak (Fotó: MotoGP Media)

Bagnaia tavaly felért a csúcsra, miután ledolgozta a féltávig összeszedett 91 pontos hátrányát Fabio Quartararóval szemben. A Ducati az év második részére egyértelműen a mezőny legjobb motorjává vált, most pedig talán még optimistábbak lehetnek, hiszen a sepangi teszten ezúttal nem volt gond. Éppen ezért Bastianini egyértelműen a világbajnoki címre hajt.

Megvan bennünk a potenciál, hogy a bajnoki címet célozzuk meg, ebben teljes mértékben hiszek – szögezte le. – Nem lesz könnyű, mert a riválisok sokan vannak és ádázul [küzdenek], kezdve a csapattársammal, Bagnaiával. A MotoGP-ben viszont olyan szinten vagyunk, hogy kockázatot jelent jósolni. A részletek rengeteget számítanak, többet, mint azt az ember gondolná, és aki ezeket jobban megoldja, az nyeri végül a bajnoki címet.”