back to top
2024. május 02. 19:52
KezdőlapMotoGPSzinte az életüket kockáztatták – ezért örülnek a sprintfutamnak a MotoGP versenyzői

Szinte az életüket kockáztatták – ezért örülnek a sprintfutamnak a MotoGP versenyzői

Aleix Espargaró szerint a sprintfutamnak van egy pozitív hozadéka, mivel így nem a délelőtti harmadik szabadedzésen dől el tíz Q2-es hely sorsa. Marc Márquez azt hangsúlyozta az új formátummal kapcsolatban, hogy néhány hétvége után megosztják a tapasztalataikat a Biztonsági Bizottsággal.

Idén megújul a MotoGP, legalábbis ami a hétvégi menetrendet illeti, ugyanis érkezik a sprintfutam. Mindez azt jelenti, hogy szombatonként is rendeznek egy versenyt, amely a távot és a pontozást tekintve is feleannyit ér, mint a vasárnapi normál futam. Ehhez persze a pénteki és a szombati programon is változtatni kellett, aminek szintén lehetnek következményei.

MotoGP 2022, Malajziai Nagydíj
A sprintfutam a menetrend korábbi részét is befolyásolja (Fotó: MotoGP Media)

Maga a sprintfutam megosztja a sportág szereplőit, de egy járulékos hozadékának a versenyzők mindenképpen örülnek, legalábbis a mezőny legidősebb tagja, Aleix Espargaró szerint. Ez pedig az, hogy a harmadik szabadedzésnek immáron nem lesz tétje, és nem az fogja meghatározni az első tíz Q2-es helyet. Ez ugyanis nem volt az ínyükre.

Van egy nagyon pozitív dolog, legalábbis számomra – idézi a Motorcyclesports.net az Aprilia versenyzőjét. – A pilóták egyáltalán nem szerették a szombati harmadik szabadedzést. Itt, Európában általában nagyon hideg van [olyankor], szinte az életünket kellett kockáztatnunk, hogy bejussunk az első tízbe, mert tudtuk, hogy ez fontos. Ezért a harmadik szabadedzésen sokkal többet rizikóztunk, mint az időmérőn. Most pedig nincs ilyen edzés. Pénteken lesz az időmérő, de délután, jobb hőmérsékleti körülmények között, amikor minden egy kicsit jobban a helyén van. Ez az egyetlen pozitívum. Szombaton pedig meleg lesz.”

A korábbi szabály helyett mostantól a pénteki, az eddiginél hosszabb első és második szabadedzésen elért idők átlaga dönti el, hogy melyik tíz versenyző jut elsőként az időmérő döntő szakaszába, a lerövidített harmadik gyakorlás mostantól a negyedik tréning szerepét fogja betölteni. Bár a nyitóedzést szintén délelőtt rendezik, de valamivel később, mint a korábbi harmadikat, így a pilóták melegebb aszfalton versenyezhetnek az idővel, illetve egymással.

Espargaró honfitársa, Marc Márquez szintén biztonsági szempontot hozott fel a sprintfutamok kapcsán, de nem a múltra, hanem inkább a jövőre vonatkozóan. Nyilvánvaló, hogy közvetlen gyakorlati tapasztalatuk még nincs az új formátummal kapcsolatban, ezért néhány hétvége után meg fogják vitatni a friss élményeket, illetve az abból levonandó tanulságokat. A nyolcszoros világbajnok a változtatást sem zárja ki.

MotoGP, Marc Márquez, Sepang teszt 2023
Marc Márquez szerint néhány alkalom után megbeszélést fognak tartani (Fotó: MotoGP Media)

Szerencsések vagyunk, hogy a MotoGP-ben ott van a Biztonsági Bizottság, és meghallgatják a versenyzőketjelentette ki. – Miután három-négy sprintet teljesítettünk, beszélni fogunk róla. Amikor nagyon megváltozik a formátum, akkor ezt kell tennünk. Lehet, hogy lesz néhány módosítás a következő években, ez normális és természetes. Először viszont a világbajnokságon kell elkezdenünk, utána meg tudjuk ítélni a formátumot.”