back to top
2024. július 27. 02:59
KezdőlapWheelieMár leintették a futamot, így szenvedte el az életét tönkretevő horrorbalesetet kora...

Már leintették a futamot, így szenvedte el az életét tönkretevő horrorbalesetet kora egyik legjobbja

Talán minden idők legsúlyosabb bukását élte túl, orvosai 10% esélyt adtak neki a túlélésre. Hat héttel később mégis felébredt a kómából. A sors még bő 30 évvel ajándékozta meg. Ma lenne 70 esztendős Reinhold Roth, rá emlékezünk.

Reinhold Roth, akit széles körben a legjobb európai motorosok között tartottak számon egy olyan korszakban, amikor az amerikaiak és az ausztrálok nagyrészt uralták az 500 köbcentis géposztályt, 1979 és 1990 között szórványosan versenyzett különböző kategóriákban. A negyedliteresek között volt a legkiemelkedőbb, ahol a német Anton Mang, Helmut Bradl, Martin Wimmer és Peter Öttl mellett az egyik legmeghatározóbb versenyzővé vált. Roth az 1980-as évek nagy részében a bajnoki címért küzdött. 1986-ban csatlakozott a HB-Honda csapathoz, és a következő évben a Le Mans-i Bugatti pályán megrendezett Francia Nagydíjon megszerezte első győzelmét. 96 indulásából háromszor diadalmaskodott, 15 dobogós helyezést, két pole pozíciót, három leggyorsabb kört, és kétszer volt világbajnoki második, 1987-ben és 1989-ben.

Utóbbi évben megnyerte a Holland és a Csehszlovák Nagydíjat, és négy második helyet is szerzett, végül a szezont ismét második helyen fejezte be, ezúttal a spanyol Sito Pons mögött, aki szintén egy Honda NSR 250-essel versenyzett a Campsa Honda Team színeiben.

1990-ben újra nekivágott a 250 köbcentis géposztály világbajnoki címért folytatott küzdelemnek, de karrierje ebben az évben tragikus módon véget ért egy szörnyű baleset miatt, amelyet 1990. június 17-én a rijekai Automotodrom Grobnikban (ma Horvátország területe) megrendezett Jugoszláv Nagydíjon szenvedett el.

Reinhold Roth a Hondájával a verseny utolsó köreiben az első öt helyért küzdött egy hétfős, szoros mezőnyben, amikor a heves esőzés miatt a versenybírók leállították a versenyt. Sajnos a pályabírók nem tették ki időben a romló időjárási körülményekre figyelmeztető zászlókat az élmezőny számára, aminek következtében Roth nekiment egy lassan haladó riválisának, az ausztrál Darren Milnernek, aki éppen a pálya elhagyására készült. Egy balra ívelő kanyarban, még mindig teljes sebességgel haladva, Roth látóterét elzárták, és körülbelül 170 km/h-s sebességgel Milner Yamahájának ütközött. Az ütközés erejétől Roth koponyaalapi törést és harmadfokú agysérülést szenvedett.

A sors iróniája, hogy Roth a hatodik helyen végzett a versenyen, amelynek eredményei az előző kör állása alapján születtek.

A pályán szolgálatot teljesítő mentőautóban, amely nem szállított életmentő felszerelést, nem tartózkodtak sürgősségi orvosok. Reinhold Rothot csak a mobilklinikán tudták újraéleszteni, a baleset után tíz percet oxigén nélkül töltött és súlyos agykárosodást szenvedett. Hat hétre kómába esett, majd hét évre volt szüksége ahhoz, hogy visszanyerje beszédképességét. Bár egyik lábát amputálni kellett, haza tudott térni, de élete hátralévő részében folyamatosan ápolásra szorult.

Pályafutása végét jelentő balesete után felesége, Elfried, a tágabb családja és egy ápolókból álló csapat ápolta a következő 31 évben. Sajnos Reinhold Roth többszörös szervi elégtelenségében, 2021. október 15-én, pénteken, 68 éves korában elhunyt. Nem sokkal halála előtt fia, Matthias felesége életet adott Reinhold első unokájának.