2024. március 29. 08:01
KezdőlapMotoGPA korábbi csapatfőnök szerint Iannone távozása és Lorenzo érkezése volt Dovizioso sikerreceptje

A korábbi csapatfőnök szerint Iannone távozása és Lorenzo érkezése volt Dovizioso sikerreceptje

Andrea Iannone a nemcsak a Ducatitól való távozása miatt, hanem extravagáns magánélete okán is elvesztette esélyét a MotoGP-dicsőségre ─ véli volt csapatfőnöke.

Andrea Iannone négy évet töltött a Ducati színeiben a királykategóriában: először a Pramacnál, majd gyári versenyzőként 2013-2016 között, de ezek sötét idők voltak a híres olasz gyártó számára.

A Suzukira való váltás katasztrofálisra sikeredett, majd ezután következett a híres doppingbotrány is, ami négy év eltiltáshoz vezetett.

„Andreának az volt a szerencsétlensége, hogy 2013-ban érkezett a MotoGP-be, ami a Ducati legrosszabb éve volt, viszont Marc Márqueznek, aki szintén újonc volt, minden összejött” ─ mondta Marco Rigamonti a Slick Magazinnak.

„Egy olyan ember számára, mint Andrea, aki nagyon biztos önmagában, a képességeiben és büszke is, nehéz volt ezt elfogadni. Alapvetően jó srác, de ez a jellem néha arra késztette, hogy a győzelem érdekében a 100%-nál is többet adjon; más esetekben nem engedte meg neki, hogy önkritikát gyakoroljon, és ezáltal javuljon. A romantikus kapcsolatai talán még inkább rontottak a helyzeten: az, hogy magazinok címlapján találta magát, nem tett mást, mint táplálta ezeket a tulajdonságokat. A Suzukihoz való átigazolás tehát saját bevallása szerint is hiba volt: abban az évben távozott, amikor a Ducati újabb lépést tehetett előre, visszautasítva egy olyan motort, amelynek ő lett volna az első versenyzője. Ráadásul egy olyan csapathoz került, ahol olyan munkamódszerrel találkozott, ami rögtön nem tetszett neki.”

Stoner és Marc Márquez is jobb volt Rossinál? ─ a tapasztalt szakember szerint igen

Iannonénak nem volt túl jó a viszonya gyári versenyzőtársával, Andrea Doviziosóval sem.

Lehet, hogy Iannone sorsa másképp alakult volna, ha nem távozik a Ducatitól?

„Ezt nehéz megmondani. Gondoljunk csak arra, hogyan változott meg Dovizioso karrierje Iannone garázsból való távozásával: Jorge Lorenzo érkezésével Dovi, látva új csapattársa összes problémáját, kapott egy nagy önbizalom-injekciót, ami lehetővé tette számára, hogy aztán megszerezze az összes győzelmet és dobogót, ami a nevéhez fűződik. Nézzük azt, hogy Lorenzo ötszörös világbajnok, mellette versenyzel egy csapatnál, rengeteg önbizalmat ad. Ha Iannone maradt volna, nem tudhatjuk, hogyan alakult volna.”

Iannone eltiltása decemberben jár le, így 2024-ben visszatérhet, bár kicsi az esélye, hogy a MotoGP-be.