2024. április 23. 20:15
KezdőlapMotoGPA Ducati lecsapott volna Lorenzóra, miközben világbajnok versenyzőjük betegséggel küzdött

A Ducati lecsapott volna Lorenzóra, miközben világbajnok versenyzőjük betegséggel küzdött

Casey Stoner kapcsolata nagyszerűen indult a Ducatival, hiszen a nehezen kezelhető motorral világbajnoki címet tudott nyerni. Azonban, amikor egészségügyi gondokkal küzdött, a kapcsolat megromlott.

Casey Stoner és a Ducati „házassága” rendkívül sikeresen indult, hiszen a GP7-es nyergében, csupán második királykategóriás szezonjában máris világbajnoki címet ünnepelhetett. Sokan nem értették, hogyan lehetett az ausztrál ilyen sikeres egy nem kifejezetten jó motoron. 4 év közös munka után 2010-ben Stoner eldöntötte, hogy elhagyja az olasz márka kötelékét. A szakításnak több oka is volt, Livio Suppo, a Ducati egykori csapatfőnöke mesélt arról, hogy milyen kihívásokkal kellett megküzdenie az ausztrál versenyzőnek.

Manuel Pecino podcastjében Livio Suppo elárulta, hogy a Ducati, de legfőképp a szponzor mindenféle munkakapcsolatot meg akartak szakítani az ausztrállal, miután 2009-től kezdődően egészségügyi problémákkal küzdött, ami a pályán nyújtott teljesítményére is kihatott.

Suppo szerint a Philip Morris hamar elvesztette a türelmét az ausztrállal szemben és az olasz szakemberre is nyomást gyakoroltak, hogy mihamarabb találja meg az ausztrál utódját. „11 évig voltam a Ducatinál, és akkoriban volt egy vezérigazgató, akivel mondjuk úgy, hogy más elképzeléseink voltak. Emlékszem 2009-re, ami egy borzalmas év volt Casey Stoner számára, amikor beteg lett és kihagyott három versenyt, a Marlboro élén pedig Maurizio Arrivabene állt, aki nagyon csúnyán beszólt Caseynek, és nagyon dühös volt.”

Casey hirtelen fáradtságtól és kimerültségi problémáktól szenvedett, hónapokba telt, mire megtudta, hogy problémái a laktóz- és gluténérzékenységből erednek, majd közölte a Ducatival, hogy kihagy néhány futamot, hogy felépüljön. A szponzor erre nem reagált pozitívan, mindenáron le akarták szerződtetni Lorenzót Stoner helyére.

„Az akkori vezérigazgató, aki nem Claudio Domenicalli volt, azt akarta, hogy mindenáron tegyek ajánlatot Jorge Lorenzónak, én pedig azt mondtam neki, hogy Lorenzo nem fog jönni, és hogy arra használnak fel minket, hogy többet érjenek el a Yamahánál. Amint Casey megtudta, hogy magasabb ajánlatot tettünk Jorge-nak, mint amit fizettünk neki… dühös lett” emlékezett vissza az akkori csapatvezető.

A világbajnok, aki a Ducatira született elárulta, mit tartott az olasz márka legnagyobb hibájának

Livio Suppo ekkor már érezte, hogy váltania kell, hiszen elképzeléseik a Ducatival teljesen más irányt vettek. A Honda ajánlatot tett az olasz szakembernek, aki végül úgy döntött, hogy csatlakozik a japán márkához.

„Több oka is volt annak, hogy úgy éreztem, hogy a Domenicallival és Fillippo Preziosival való jó kapcsolatom a végéhez ért, úgy éreztem, itt az ideje, hogy valami újba kezdjek. Nakamoto HRC-hez való érkezésével egy felejthetetlen ciklus kezdődött. 2011-ben Casey-vel, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben pedig Marc-kal nyertünk bajnoki címet. Elértük a célt, hogy felébredjen a HRC” – mondta a sikeres időszakról.

Shuhei Nakamoto és Casey Stoner a mai napig jó kapcsolatot ápolnak. A napokban az ausztrál ellátogatott Japánba családjával, ahol az idegenvezetőjük a korábbi HRC-vezér volt és egy tenisz mérkőzésre is sort kerítettek.