2024. április 26. 15:33
KezdőlapMotoGPA világbajnok óriási hibája után véget ért a Honda 539 napja tartó...

A világbajnok óriási hibája után véget ért a Honda 539 napja tartó nyeretlensége

A rengeteg bukással tarkított austini MotoGP-futam végén a hétvége hőse, Álex Rins ünnepelhetett, aki véget vetett a Honda nagyon hosszú nyeretlenségi sorozatának. 

Álex Rins és Francesco Bagnaia rajtja jól sikerült, a regnáló bajnok azonnal az élre állt. Luca Marini is jól jött el a startnál, de a 10. helyről rajtoló Jack Miller hamar levadászta a VR46-os versenyzőt, majd Fabio Quartararo is el tudott menni mellette.

Az első körben rögtön voltak bukások, először Jorge Martín hibázott, csúszó motorja pedig elkaszálta Álex Márquezt, akit az eset következtében az orvosi központba szállítottak kivizsgálásra.

Nem sokkal később Aleix Espargaró is hasonló sorsa jutott.

A futam korai szakaszában Bagnaia nem tudta leszakítani magáról Rinst, az LCR Honda versenyzője tapadt a gyári Ducati pilótájára. A vezető duó egy lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a harmadik helyen motorozó Millerrel szemben, akinek szintén megnyugtató volt az előnye Quartararo előtt. A francia versenyző légüres térben motorozott, ami elmondása szerint kedvez a Yamahának. 

A hátsóbb traktusban Johann Zarco vezetett egy három versenyzőből álló bolyt, a Pramac pilótája a rajtot elrontó Maverick Viñalest és Miguel Oliveirát húzta maga mögött, akik néhány kör után bedarálták a Ducati versenyzőjét.

A 7. körben Miller számára jött a dráma. Az ausztrál versenyző a harmadik helyről dobta el versenygépét, így idő előtt ért véget számára a futam. Ezzel Quartararo megörökölte pozícióját.

Ezután fokozódott a drámák sorozata, amikor az élről Bagnaia búcsúzott, a regnáló bajnok a második kanyarban dobta el versenygépét.

Rins így hirtelen az élen találta magát, 2 másodperces előnnyel Quartararo előtt, akit Marini követett. Joan Mir sem fogja szívébe zárni az amerikai nagydíjhétvégét, 2020 világbajnoka is a kavicságyban fejezte be a futamot. A versenytáv felénél Rins továbbra is megnyugtató előnnyel motorozott az élen, miközben a bukások sorozata még mindig nem ért véget, ezúttal Brad Binder dobta el motorját, ahogy Takaaki Nakagami is.

8 körrel a leintés előtt Marini a Ducati erejét is kihasználva állva hagyta Quartararót, és a második helyre zárkózott fel. A francia versenyző nem tudott visszatámadni, Valentino Rossi pilótája azonnal elkezdett elnyúlni. A negyedik helyen motorozó csapattársát, egyben a tabella éllovasát, Marco Bezzecchit eközben Viñales és Oliveira utasította maga mögé, aki ezzel a hatodik helyre csúszott vissza.

Rins végül hatalmas előnnyel nyerte a futamot Marini (aki első dobogóját szerezte főfutamon) és Quartararo előtt. Az LCR Honda utoljára 2018-ban tudott versenyt nyerni, akkor Cal Crutchlow diadalmaskodott. Rins győzelme az LCR 100. dobogóját is jelenti. Az említett év óta ez volt az első Honda-győzelem, amit nem Marc Márquez húzott be.

A futam végeredménye: 

1 Álex RINS LCR Honda CASTROL HONDA
2 Luca MARINI Mooney VR46 DUCATI 3.498
3 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha YAMAHA 4.936
4 Maverick VIÑALES Aprilia Racing APRILIA 8.318
5 Miguel OLIVEIRA CryptoDATA RNF APRILIA 9.989
6 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 DUCATI 12.049
7 Johann ZARCO Prima Pramac Racing DUCATI 12.242
8 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha YAMAHA 20.399
9 F. DI GIANNANTONIO Gresini Racing DUCATI 27.981
10 Augusto FERNÁNDEZ GASGAS Tech3 KTM 28.217
11 Michele PIRRO Ducati Lenovo DUCATI 32.370
12 Jonas FOLGER GASGAS Tech3 KTM 1’08.065
13 Brad BINDER Red Bull KTM KTM 1’23.012
Nem ért célba
Stefan BRADL Repsol Honda HONDA 2 kör
Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU HONDA 9 kör
Joan MIR Repsol Honda Team HONDA 12 kör
Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo DUCATI 13 kör
Jack MILLER Red Bull KTM KTM 14 kör
Raúl FERNÁNDEZ CryptoDATA RNF APRILIA 14 kör
Nem fejezte be az első kört
Aleix ESPARGARÓ Aprilia Racing APRILIA
Álex MÁRQUEZ LCR Honda CASTROL HONDA
Jorge MARTÍN Prima Pramac Racing DUCATI

 

A pontversenyt továbbra is Marco Bezzecchi vezeti: