2024. április 25. 09:20
KezdőlapMoto2Hiába vezeti a tabellát, még egy évet várnia kell a MotoGP-re az...

Hiába vezeti a tabellát, még egy évet várnia kell a MotoGP-re az egyik legnagyobb tehetségnek?

Pit Beirer elárulta, jövőre még nem adna motort a MotoGP-ben Pedro Acostának. A KTM motorsport-igazgatója elmondta, szerinte nem érdemes siettetni a Moto2 listavezetőjének előléptetését.

Pedro Acosta az egyik, ha nem a legnagyobb tehetségnek számít a fiatal motorversenyzők között. A spanyol pilóta újoncként simán megnyerte a 2021-es Moto3-as világbajnokságot, és bár tavaly csak az ötödik helyen zárt a Moto2 összetettjében, három győzelmet így is szerzett. Az idei szezonban eddig négy futamon kétszer diadalmaskodott, így vezeti a tabellát.

Ha formája kitart, és a Moto3 után a Moto2 trónjára is felül, akkor sokan bizonyára ülést követelnének neki a MotoGP-ben. Acosta jelenleg a KTM Ajónál versenyez, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor a királykategóriában is az osztrák gyártó motorját fogja használni. A gyártó motorsport-igazgatója szerint azonban jövőre még nem érdemes őt előléptetni.

MotoGP, Pit Beirer, KTM
Beirer nem siettetné Acosta előléptetését (Fotó: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool)

„Ez talán most igazán luxusprobléma – nyilatkozta Pit Beirer a SPEEDWEEK-nek. – Az elmúlt években meg kellett tapasztalnunk, hogy az olyan fiatal versenyzők, mint Iker Lecuona vagy Raúl Fernández túl gyorsan kiéghetnek a MotoGP-ben. Szeretném, ha Pedro Acosta még egy évre a Moto2-ben maradna. Még annyira fiatal a srác. Észben kell tartani, hogy Dani Pedrosa épp most mutatta meg Jerezben, hogy az ember harminchét évesen is sikeres lehet a MotoGP-ben. Pedro annyira gyors és annyira jó, hogy nem sürgeti az idő, hogy bekerüljön a királykategóriába.”

A KTM jelenleg négy motorral rendelkezik: a gyári istállónál Brad Binder és a Ducatitól igazolt Jack Miller, a Tech3 GasGasnál az újonc Augusto Fernández és a jelenleg sérült Pol Espargaró a két állandó versenyző. A német szakember szerint nem lenne jó ötlet megbolygatni ezt a kvartettet, még a kétségtelenül tehetséges Acosta kedvéért sem.

„Azt szeretném, hogy maradjunk annál a négy pilótánál a MotoGP-ben, akikkel 2023-ban is versenyzünk – fogalmazott. – Nem akarunk nyugtalanságot előidézni, annak minden következményével együtt. Még ha egyik napról a másikra kapnánk is két [plusz] helyet, egyértelműen azt javasolnám, hogy Pedro Acostát még egy éven át a Moto2-ben építsük fel a már bizonyított Aki Ajo [a KTM Ajo alapítója, illetve csapatfőnöke – a szerk.] kezei alatt. Még mindig a világ összes ideje áll előtte.”

Acosta valóban fiatal, hiszen csak május végén tölti be a tizenkilencedik életévét. Ebből a szempontból tehát tényleg van még ideje, más kérdés, hogy mennyire türelmes, hiszen benne van a pakliban, hogy elkezd más gyártóknál nézelődni annak érdekében, hogy már jövőre a MotoGP-ben versenyezhessen. Nemrég egy olyan pletyka is felmerült, hogy Marc Márquez a KTM-hez igazol, ő pedig átveszi a helyét a Hondánál.