back to top
2024. május 09. 04:29
KezdőlapMotoGP„Én nyerek vagy ütközünk” – Lorenzo felidézte a Rossival vívott egyik legemlékezetesebb...

„Én nyerek vagy ütközünk” – Lorenzo felidézte a Rossival vívott egyik legemlékezetesebb csatáját

Jorge Lorenzo visszaemlékezett a 2009-es Katalán Nagydíjra, amelyen óriási csatában kikapott Valentino Rossitól. A spanyol expilóta megtippelte a mostani barcelonai futam királykategóriás győztesét.

Ezen a hétvégén rendezik a Katalán Nagydíjat a MotoGP-ben. A Barcelona mellett található pálya számos emlékezetes párharcot szolgáltatott már, de ezek közül is kiemelkedik Valentino Rossi és Jorge Lorenzo 2009-es küzdelme, amikor az utolsó kanyarban dőlt el a győzelem sorsa. A spanyol exversenyző felidézte az őrületes végjátékot.

Az első öt forduló után rendkívül szoros volt a bajnokság állása: a tabella élén Casey Stoner állt 90 ponttal, őt Lorenzo követte 86-tal, míg Rossi 81-gyel rendelkezett a harmadik helyen. Ennek tudatában az sem meglepő, hogy a három pilóta kisajátította az első sort: a spanyol motoros indulhatott az élről, mellőle csapattársa várta a piros lámpák kialvását, míg a harmadik pozíciót a Ducati motorosa szerezte meg.

A rajt után nem változott a sorrend, és egy ideig együtt is maradtak. Stoner aztán leszakadt a két Yamaháról, ekkor viszont már Rossi vezetett. Sőt, úgy tűnt, hogy Lorenzo is eldobta magától a győzelem esélyét, amikor túlságosan szélesen fordult el az 1-es kanyarban, aminek következtében veszített némi időt. Ő azonban másképp gondolta, visszazárkózott, majd ismét élre állt.

Rossi ezután többször is közel került ellenfeléhez a célegyenesben, de támadni csak 3 körrel a vége előtt tudott, és ekkor sikerrel is járt. Egy körrel később úgy tűnt, hogy a jelenet fordított szereposztásban is lejátszódik, ám a külső íven lévő olasz pilóta annyira rövidet fékezett, hogy megtartotta a vezetést.

Az utolsó kör kezdetén Lorenzo ismét Rossi elé került, aki megpróbálta eljátszani ugyanazt, de ezúttal be kellett sorolnia riválisa mögé. Utána mindent megpróbált, de az akkor 22 éves pilóta nem hagyott neki lehetőséget. Egészen az utolsó kanyarig, amikor a belső íven elment mellette, és ezzel megszerezte a diadalt. (A csata összefoglalóját erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.) Lorenzo úgy véli, csapattársa akkor mindent egy lapra tett fel.

„Hihetetlen megmozdulás volt Valentinótól – emlékezett vissza. – Az egyenesben újra [megelőztem], és bezártam a kaput, de ugyanaz történt. Az utolsó körben voltunk, és az összes kanyarban próbáltam minden rést lezárni. Valentino azonban túl gyors volt, hihetetlen. Lehetségessé tette a lehetetlent. Nem akarta elveszíteni a futamot velem szemben, úgyhogy azt mondta [magában], hogy »rendben, mindent megpróbálok, mindent kockára teszek, vagy én nyerek, vagy mindketten lemegyünk a pályáról, és összeütközünk«. Még ha el is buktam a versenyt, szerintem ez volt az egyik leglátványosabb csata a MotoGP történetében.”

Rossi nemcsak aznap, hanem a szezon végén is örülhetett, hiszen megszerezte pályafutása kilencedik, a MotoGP-ben pedig hetedik világbajnoki címét. Lorenzo ezzel együtt jó szívvel emlékezhet vissza a barcelonai pályára, hiszen később ötször is nyert itt a királykategóriában. Ennél csak egyetlen helyszínen, Mugellóban volt eredményesebb, ott hat alkalommal ünnepelhetett a dobogó tetején.

A televíziós szekértőként is dolgozó ötszörös világbajnokot természetesen a mostani hétvégével kapcsolatban is megkérdezték. A 36 éves expilóta nem meglepő módon Rossi egyik korábbi tanítványát, a jelenleg a gyári Ducatinál versenyző listavezetőt, Francesco Bagnaiát tartja a legnagyobb esélyesnek. Pontosabban az időmérőn és a főfutamon, a sprintversenyen ugyanis más a helyzet.

„Mentálisan nagyon erős, a rengeteg győzelme után rendkívül magabiztos – utalt a címvédőre Lorenzo. – Robbanékony versenyző, szóval úgy vélem, meg fogja szerezni a pole pozíciót. A sprinten van néhány arra specializálódott pilóta. Jorge Martínt mondom, a sprintre általában őt választom [tippnek]. A hosszú versenytávra vonatkozóan Peccónak nagyobb esélye van. Talán az Apriliának nagyobb lesz a tapadása, vagy a KTM-nek jobb lesz a beállítása, de Peccót választom. Ez egy jó pálya a Ducatinak és az ő vezetési stílusának.”