back to top
2024. május 06. 02:32
KezdőlapMotoGPQuartararo szerint a Yamahának „tizenöt tél” kellene, hogy utolérje a Ducatit

Quartararo szerint a Yamahának „tizenöt tél” kellene, hogy utolérje a Ducatit

Fabio Quartararo szerint hosszú időre lenne szükség, hogy a Yamaha teljesen utolérje a Ducatit, és számára nem is ez a cél 2024-re vonatkozóan. A francia versenyző hangsúlyozta, hiába fejlesztenek, a lemaradásuk csak egyre nő.

A Yamaha hanyatlása jól érzékelhető volt az elmúlt három évben. 2021-ben Fabio Quartararo megszerezte a világbajnoki címet, majd tavaly is egészen az utolsó előtti futamig vezette az összetettet, végül azonban kikapott Francesco Bagnaiától. Valójában viszont a második félévben már egyértelmű volt a Ducati fölénye a japán gyártóval szemben.

Ez a szezon pedig már tényleg borzalmasan alakul számukra. A 24 éves pilóta mindössze háromszor állhatott fel a dobogóra, annak is a legalsó fokára, és egy alkalommal lett harmadik a sprintfutamon. A Yamaha pedig már nemcsak a Ducatitól, hanem a legtöbb esetben a KTM-től és az Apriliától is messze van. Quartararo szerint rengeteg időbe telik, mire utolérik a bolognai gyártót.

„Tizenöt télre van szükségünk ahhoz, hogy tényleg olyanok legyünk, mint ők – nyilatkozta. – Azonban, ahogyan mondtam, nekem nem az a célom, hogy olyanok legyünk, mint ők. A cél az, hogy közelebb kerüljünk hozzájuk. Minden évben teszünk talán egy lépést egy területen, de egy másikon kettőt visszalépünk. A korábbi váz varázslatos volt, az ember azt csinálhatott a motorral, amit csak akart. Lassú volt, de pokoli módon kanyarodott. Most lassú, de nem fordul.”

Quartararo figyelmeztette a Yamahát: ha nem teljesítik az akaratát, megfontolja a távozást

A Yamaha egyik legnagyobb problémája a motorblokk, bár erről is megoszlanak a vélemények Quartararo és a gyártó tesztpilótája, Cal Crutchlow között. A sepangi előszezoni teszten a motor biztató végsebességet produkált, ám aztán a teljesítmény nem érte el a várakozásokat. A 11-szeres MotoGP-futamgyőztes szerint jövőre mérsékelni kell a lemaradást.

„A motorblokk természetesen gyorsabb, de a többiek is fejlesztették az erőforrásukat, szóval ugyanakkora a különbség – fogalmazott. – Emellett rengeteget javítottak a vázon, [illetve] nem tudom, hogy a vázon vagy az aerodinamikán. Minden évben egyre nagyobb a differencia, még akkor is, ha néhány területen javulunk. 2024-re viszont csökkenteni kell a különbséget, ez a fő célom.”

Quartararo az Ausztrál Nagydíjon mindössze a tizennegyedik helyen ért célba, több mint 20 másodperccel lemaradva honfitársától, az élete első királykategóriás győzelmét megszerző Johann Zarcótól. A bajnokságban eddig 134 pontot gyűjtött, ami mindössze a tizedik pozícióra elég, amely a legrosszabb helyezése lenne, amióta 2019-ben bemutatkozott a MotoGP-ben.