2024. április 27. 20:11
KezdőlapMotoGPMás megvilágításba helyezi a Mariniről szóló korábbi híreket a gyári Honda főnökének...

Más megvilágításba helyezi a Mariniről szóló korábbi híreket a gyári Honda főnökének kijelentése

Alberto Puig elárulta, Luca Marini stábja volt az első, amely megkereste a Hondát, miután kiderült, hogy Marc Márquez eligazol. A japánok gyári istállójának csapatfőnöke elárulta, alapjaiban akarják újjászervezni a MotoGP-részleget.

Miután október elején hivatalossá vált, hogy Marc Márquez elhagyja a Hondát, sokáig nem lehetett tudni, hogy ki lesz az utódja. Az elején az Aprilia versenyzői tűntek a legesélyesebb jelölteknek, de később Fabio Di Giannantonio, Pol Espargaró, valamint a Moto2-ben szereplő Fermín Aldeguer neve is felvetődött. Végül azonban nem ők lettek a befutók.

Bár az átigazolást a Valenciai Nagydíj másnapján jelentették be, valójában akkor már nagyjából két hete lehetett sejteni, hogy Luca Marini lesz a Repsol Honda új pilótája. Az olasz pilótával kapcsolatban a malajziai hétvégén érkezett a megbízható forrásból származó információ, miszerint ő lesz a japánok embere. Azonban akkor már nem először került be a neve a kalapba, csak éppen korábban arról szóltak a hírek, hogy elutasította az ajánlatot. Ennek fényében pedig kifejezetten meglepő, amit Alberto Puig mondott.

„Ő és a stábja volt az első, aki megkeresett minket, amikor a Marc [távozásáról] szóló hírek kikerültek – nyilatkozta a Honda gyári alakulatának csapatfőnöke a MotoGP hivatalos honlapjának. – Szóval érkezett egy megkeresés tőlük, és érdekesnek hangzott. Őszintén szólva nem volt olyan sok lehetőség, mert a versenyzők többé-kevésbé a csapatukhoz voltak kötve. Megvolt a lehetősége [a váltásra], ezért elgondolkodtunk. Az elmúlt években szépen fejlődött, amit tanulmányoztunk, és végül úgy döntöttünk, hogy jó opció lesz.”

Rossit sokkolta Marini távozása, de ellenfélként is segíteni fog féltestvérének

Marininek nem lesz könnyű feladata, hiszen a Honda tavaly és idén is a konstruktőri tabella utolsó helyén végzett, és a motorjuk nemcsak lassú, de még veszélyes is volt a versenyzőkre nézve. A japán alakulatnál tisztában vannak vele, hogy a felzárkózás hosszú utat vesz igénybe, amihez kifejezetten jól jöhet az olasz motoros közismerten remek technikai érzéke.

„Messze vagyunk attól, ahol lennünk kell – szögezte le Puig. – Az a prioritásunk, hogy a következő idényre és az azt követő időszakra egyértelmű előrelépést tegyünk a motorjaink fejlesztését illetően. Ehhez megpróbálunk egy új csapatot, új struktúrát, új szervezetet létrehozni, amely segít abban, hogy a fejlesztés gyorsabb legyen, és a megfelelő irányba haladjon. Ami a pilótákat illeti, ahogyan már mondtam, nem sok lehetőségünk volt a körülmények miatt, mivel minden versenyző szerződéssel rendelkezett. Úgy gondoltuk, hogy Lucával a tapasztalatának és a más motorokon eltöltött éveinek köszönhetően profitálhatunk ebből. Fejlesztenünk kell a motorunkat, és egy olyan srácot kellett hoznunk, akinek van tapasztalata egy másik motoron. Ez a legjobb, amit tehettünk.”

Márquez távozása minden szempontból egy korszak lezárását és egy új fejezet kezdetét jelenti a Honda számára. A japán gyártó ugyanakkor nemcsak pilótafronton, hanem a vezetőségben is végrehajtott néhány cserét, sőt, állítólag magának Puignak is veszélybe került az állása. Ami biztos, hogy az átalakítás itt még nem ért véget.

„Igyekszünk átszervezni a csapatot, de alapjaiban – fogalmazott a spanyol szakember. – Az istálló Japánban található bázisától kezdve az európai magjáig. Az a fontos, hogy megváltoztassuk a rendszert. Ennek érdekében a következő hónapokban és években megpróbálunk új embereket felvenni, mert úgy gondoljuk, hogy jó tapasztalatokat szerezhetünk. Európában is nagyon jó a technológia, amit most megpróbálunk bevezetni és használni a csapatunkon belül.”