back to top
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapMotoGPIsmét jelentős újítással készül a Ducati

Ismét jelentős újítással készül a Ducati

- Hirdetés -

A gyári Ducati bemutatóján látott MotoGP-motor csak minimálisan változott a tavalyihoz képest. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem készülnek újításokkal, sőt, Gigi Dall’Igna, a gyártó versenyrészlegének általános igazgatója elárulta, a sepangi tesztre jelentős változások várhatóak.

A Gresini után a gyári Ducati is bemutatta idei motorját. Legalábbis papíron ez történt, hiszen valójában nem sok változást lehetett felfedezni a tavalyi versenygéphez képest, igaz, a szatellitistállóval ellentétben legalább a festést illetően volt jól látható módosítás. A technikai újításokra viszont még várni kell.

Vajon összejön a két triplázás? – íme Bagnaia és Bautista idei Ducatijai

- Advertisement -

Gigi Dall’Igna, a Ducati Corse általános igazgatója tehát szokása szerint ezúttal sem fedte fel a lapjait. Ennek okát aligha kell magyarázni: az olasz mérnök nyilvánvalóan azt akarja, hogy a riválisok minél később lássák azt, hogy mit talált ki, így adott esetben később tudják lemásolni, vagy legalábbis ihletet meríteni belőle.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben sem készül érdemi változtatással a Ducati, sőt, az 57 éves szakember maga mondta el, hogy Malajziában nagyon más motor fog pályára gördülni a 2023-ashoz képest. A fejlesztések sikerében viszont egészen addig nem lehet biztos, amíg meg nem hallgatja a versenyzők véleményét.

„Elégedettek vagyunk azzal, amit a télen elértünk – nyilatkozta a bemutatón. – A sepangi tesztekre egy olyan burkolatot viszünk, amely vizuálisan nagyon különbözik az elmúlt években használtaktól. Ismétlem, papíron minden jónak és könnyűnek tűnik, de Sepangban ott lesznek a pilóták visszajelzései. Ekkor fogjuk megtudni, hogy a papíron nagyon szépnek tűnő ötletek valóban szépek lesznek-e a pályán, vagy sem.”

A legutóbbi, még a tavalyi idényzáró után rendezett valenciai teszten a Ducatin nem sok aerodinamikai újdonságot lehetett látni, hiszen a bolognai gyártó másra helyezte a hangsúlyt. Akkor az új motorblokkot próbálták ki, és mind Dall’Igna, mind a versenyzők úgy fogalmaztak, hogy az erőforrás meglehetősen „érdekes” eredményt hozott.

Bemutatta a gyári Ducati a 2024-es MotoGP- és Superbike-motorjait (galéria)

Könnyen lehet, hogy az olasz szakember szavainak hallatán a riválisok elkezdhetnek aggódni. Az elmúlt években ugyanis általában ő volt az, aki az aerodinamika terén képes volt megújulni, és ezáltal a Ducati rendre előnybe került a többiekkel szemben. Amennyiben a mostani ötletei is beválnak, elképzelhető, hogy ismét ők lesznek fölényben, de persze azt sem lehet kizárni, hogy ezúttal mellényúlt. Ez majd a február 1-e és 3-a közötti shakedownon, illetve még inkább a 6-a és 8-a közötti teszten fog kiderülni.