back to top
2024. július 02. 15:52
KezdőlapMotoGPMartínnak Bezzecchi bukásáig nehéz dolga volt, Marc Márquez sokkal szerényebb célt tűzött...

Martínnak Bezzecchi bukásáig nehéz dolga volt, Marc Márquez sokkal szerényebb célt tűzött ki

Jorge Martín tudta, hogy az élről indulva el kell nyúlnia a mezőnytől a Francia Nagydíj sprintfutamán, de Marco Bezzecchi sokáig megnehezítette a helyzetét. Marc Márquez egyáltalán nem számított rá, hogy a rosszul sikerült időmérő után ennyire előkelő helyen végez, míg Maverick Viñales a ritmussal nem volt elégedett.

Bár nem hozott akkora roncsderbit, mint a két héttel ezelőtti jerezi változat, a Francia Nagydíj sprintfutama is bővelkedett eseményekben. A többek között Francesco Bagnaia drámáját hozó versenyt végül Jorge Martín nyerte, míg mögötte a rengeteg pozíciót javító Marc Márquez, majd Maverick Viñales futott be a második, illetve harmadik helyen.

Martín magabiztosan nyert, Bagnaia drámája után Marc Márquez dobogóra állhatott a Le Mans-i sprinten

A Pramac motorosa az élről indulva remekül rajtolt, és rajt-cél győzelmet aratott. Sokáig azonban nem lehetett teljesen biztos a dolgában, hiszen Marco Bezzecchi viszonylag közel volt hozzá, így nem hibázhatott. Az olasz pilóta viszont a 10. körben bukott, így márkatársának innentől már csak célba kellett vinnie a motort. Ezt meg is tette, így 28 pontra növelte előnyét az összetettben.

„Először is éljen Franciaország, fantasztikus a közönség – kezdte a leintés utáni interjúját. – Nagyon örülök, kiváló volt a tempó. Tudtam, hogy az első helyről rajtolva az a stratégia, hogy el kell nyúlni. Nehéz volt, mert Marco szintén nagyszerű köröket rakott össze. Amikor láttam, hogy elesett, próbáltam állandó tempót menni, igyekeztem nyugodtan eljutni a végéig. Holnap hosszú lesz a futam, az időjárás pedig kiszámíthatatlan. Ma megvan a győzelem, amit ki kell élveznünk. Köszönöm ennek a közönségnek, fantasztikus ilyen helyen nyerni.”

Márquez számára szörnyen indult a nap tétre menő része, hiszen az időmérő első szakaszában csak a harmadik helyet szerezte meg, így nem jutott be a Q2-be, és a tizenharmadik pozícióból volt kénytelen indulni. A nyolcszoros világbajnok azonban remekül rajtolt, és az 1. kör végére már a negyedik pozícióban motorozott. Több előzést nem hajtott végre, de mivel a kiugrás miatt megbüntetett Aleix Espargaró és Bezzecchi is kikerült előle, másodikként intették le.

„Nem – válaszolta arra a kérdésre, hogy a kvalifikáció után számított-e ilyen eredményre. – Beszéltünk a csapattal, és a legjobb hét-nyolc volt a cél. A tempó [korábban is] megvolt, az volt a gond, hogy tegnap hibáztam, ahogyan ma is a Q1-ben, aztán jött a sárga zászló, szóval kissé balszerencsések voltunk. Azonban úgy tűnik, a sprinten is megvolt a sebesség, figyelembe véve, hogy néhány körben ugyanolyan tempóra voltam képes, mint Martín és Bezzecchi, akik a leggyorsabbak voltak. Szóval rendkívül boldog vagyok, lenyűgöző volt, de holnap nehéz lesz megismételni ugyanezt a rajtot, mivel a mai tökéletes volt.”

Martínhoz hasonlóan Viñales is ugyanabban a pozícióban zárt, mint ahonnan elindult, de az ő versenye azért egy fokkal mozgalmasabb volt. Bár Bagnaia rögtön kikerült előle, Bezzecchi és Espargaró is megelőzte, ahogyan aztán Márquez is. Végül előbbi kettővel neki sem kellett foglalkoznia, ahogyan a hajrában közeledő Bastianinivel sem.

„Fantasztikus verseny volt – jelentette ki, majd ő is méltatta a szurkolókat. – Nagyon köszönöm, öröm volt előttetek vezetni. Őszintén szólva nehéz futam volt, sokkal ritmusosabbra számítottam. Most meg kell vizsgálnunk a garázsban, ezzel együtt a harmadik hely lenyűgöző, a Ducati-brigáddal csatáztam. Boldog vagyok, hogy itt lehetek. Sokat tanultam holnapra, próbáltam az élmezőnyben harcolni. Remélem, nagyon élveztétek a versenyt. Holnap találkozunk, és meglátjuk, hogy jobb futamot tudunk-e teljesíteni.”