back to top
2024. június 30. 14:10
KezdőlapMotoGPAz Aprilia és a KTM is megverte a Ducatit, Rins bejutott a...

Az Aprilia és a KTM is megverte a Ducatit, Rins bejutott a Q2-be, Marc Márqueznek ismét nem sikerült

Aleix Espargaró körrekorddal zárta az élen a Katalán Nagydíj edzését Brad Binder és Pedro Acosta előtt. Marc Márquez megint nem tudta kiharcolni a Q2-t a rengeteg bukást hozó tréningen.

A szabadedzéssel folytatódott a Katalán Nagydíj hétvégéje a MotoGP-ben. Ahogyan ezt már hosszú ideje megszokhattuk, ezen a tréningen dőlt el, hogy melyik tíz versenyző kezdi meg a Q2-ben a szombati időmérőt. Előzetesen Jorge Martín lehetett a legoptimistább, hiszen ő végzett az élen a délelőtti első szabadedzésen.

Tovább tart Martín lendülete, a KTM és az Aprilia sem szomorkodhat a montmelói nyitány után

A keménnyel kezdő Luca Marini és a lágyon nyitó Maverick Viñales kivételével mindenki közepes első gumin kezdte meg az edzést, míg hátulra a többség szintén közepeset választott, de néhányan a lágy mellett döntöttek. (A szabadkártyával induló Stefan Bradl gyomorfertőzés miatt nem vett részt az edzésen.) Utóbbi kategóriába tartozott Álex Rins, aki 1:42.081-gyel megfutotta az első mért kört. Ennél azonban jó néhányan sokkal gyorsabbak voltak: az első próbálkozások után Jack Miller 1:40.153 másodperccel állt az élre, 438 ezreddel megelőzve Fabio Quartararót.

A második gyorskörök után a másik gyári KTM-et vezető Brad Binder vette át a vezetést 1:39,503-mal, 162 ezreddel megelőzve csapattársát, és 49 századdal Quartararót. Ezt követően viszont megfordult a sorrend, és Miller 1:39.212-vel vette vissza az első pozíciót, míg Pedro Acosta 443 ezredes lemaradással feljött a harmadik helyre. A lassan kezdő Marc Márquez szintén felugrott az élmezőnybe, 1:39.864-gyel az ötödik volt Quartararo mögött.

9 perc elteltével Binderé volt az első bukás nemcsak ezen az edzésen, hanem a teljes MotoGP-hétvégén is, a dél-afrikai versenyző a 2-es kanyarban dobta el a motort. A 28 éves motoros ezzel növelte „előnyét” a bukási ranglistán, hiszen ez volt a tizedik esése ebben a szezonban.

Csupán néhány perc telt el, amikor jött a következő bukás: Quartararo az 5-ös kanyarban került a földre. Mindeközben az Aprilia is megérkezett az élmezőnybe, hiszen a visszavonulását csütörtökön bejelentő Aleix Espargaró letaszította az ötödik pozícióból Márquezt, miután 16 ezreddel gyorsabb volt honfitársánál.

Bár továbbra is a második helyen állt, Binder számára kezdett rémálomszerűvé válni az edzés, hiszen miután visszatért a pályára, az első mért körén ismét elesett, ráadásul ugyanott, ahol korábban is. Néhány perc múlva Fabio Di Giannantonio volt a következő áldozat, aki ugyanott vesztette el a motort, ahol ez névrokonával is megtörtént.

Ezután sokáig nem változott a helyzet az élmezőnyben, majd bő 20 perccel a leintés előtt Marc Márquez friss lágy abroncsokon gyorsult, de így is csak az ötödik helyet tudta visszavenni, miután 535 ezredre csökkentette lemaradását Millerrel szemben. Nem sokkal később aztán már nem az ausztrál pilóta vezetett, hiszen Viñales 1:39.184-gyel állt az élre. Közvetlenül ezután Di Giannantonio ugrott fel a harmadik, Rins pedig az ötödik helyre.

Viñales aztán 63 ezreddel megjavította a legjobb időt, de már nem sokáig vezetett, hiszen csapattársa, Espargaró 9 századdal megelőzte őt. Martín viszont náluk is gyorsabb volt, és 1:38.879-cel ugrott az élre. Itt azonban még nem volt vége, hiszen a Pramac motorosa a következő körében további 86 ezredet faragott az idején.

Csapattársa, Franco Morbidelli szintén javított, amivel feljött az ötödik helyre, kiütve ezzel Marc Márquezt a legjobb tízből. Sőt, aztán az olasz pilóta feljött a második helyre, mindössze 38 ezreddel elmaradva Martíntól, és megelőzve a harmadik pozícióba fellépő Francesco Bagnaiát. A Márquez testvérek szintén gyorsultak, Álex az ötödik, míg Marc a hetedik pozícióba jött fel. Mindeközben újabb duplázó volt, ugyanis Binder után Di Giannantonio is másodszor esett el.

A hajrá elején Acosta mindössze 11 ezredes hátránnyal feljött a második pozícióba, a sokáig nagyon hátul lévő Enea Bastianini pedig egy tizedik időt futott, így Raúl Fernández nem sokáig örülhetett továbbjutó idejének. Az olasz pilótát Quartararo üthette volna ki, aki három szektor után jól állt, de az utolsó szakasz nem sikerült jól a Yamaha versenyzőjének.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, az utolsó etapra jöttek a friss abroncsok. Espargaró átvette a vezetést, sőt, 1:38.562-vel megdöntötte Bagnaia tavalyi 1:38.639-es pályacsúcsát. Miller a második, Rins pedig a hetedik helyre jött fel. Marc Márquez ezzel a továbbjutás határán táncolt, és mivel alig javított, Bastianini felülmúlta őt.

Acosta aztán feljött a második pozícióba, de nem sokáig volt ott, mert Binder megelőzte őt. Bagnaia negyedik időt motorozott, Marc Márquez viszont a második szektorban hibázott, ráadásul az öccse bukása miatt érvényben lévő sárga zászló következtében egyébként sem volt esélye a javításra, így tizenkettedik helyével ezúttal sem jutott tovább. Végül Espargaró, Binder, Acosta, Bagnaia, Miller, Martín, Morbidelli, Bastianini, Rins és Viñales lett a továbbjutók sorrendje.

A MotoGP montmelói edzésének végeredménye