back to top
2024. június 28. 03:37
KezdőlapMoto2García körrekorddal nyerte a Moto2-es, Ortolá kis különbséggel a Moto3-as időmérőt Montmelóban

García körrekorddal nyerte a Moto2-es, Ortolá kis különbséggel a Moto3-as időmérőt Montmelóban

Sergio García szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót a Katalán Nagydíj időmérőjén Fermín Aldeguer és Celestino Vietti előtt. A Moto3-as futamon sorrendben Iván Ortolá, Collin Veijer és José Antonio Rueda alkotják majd az első sort.

A MotoGP időmérője után a két kisebb kategória kvalifikációjával folytatódott a Katalán Nagydíj szombati programja. Montmelóban a felhők ellenére aránylag meleg körülmények fogadták a pilótákat, a levegő hőmérséklete 24, a pályáé pedig 43 fokos volt.

Moto2

A középső kategóriában Arón Canetnek, Jeremy Alcobának és Marcos Ramíreznek is motorra kellett ülnie az időmérő első szakaszában a tabella első tíz helyezettje közül. A kezdeti próbálkozások után Canet élre is állt egy 1:42.882-es körrel. A második helyet pedig Celestino Vietti vette át 1:42.903-mal.

Senna Agius a végén még 1:42.608-cal megverte Canetet. Rajtuk kívül Vietti és Darryn Binder jutott tovább, tehát mind Ramírez, mind Alcoba lemaradt a Q2-ről.

A kvalifikáció második szakaszában már sokkal jobb időket futottak a pilóták. Először Sergio García villant meg, a bajnoki éllovas bement 1:42 alá, 1:41.894-gyel új körrekordot állított fel. Eközben meglepetésre Vietti bejött a második helyre, megelőzve ezzel Fermín Aldeguert.

Az utolsó próbálkozások alkalmával először Canet tudott javítani, a Fantic Racing pilótája felugrott a harmadik helyre. Viszont végül Aldeguernek is sikerült előrelépnie, a Speed Up Racing motorosa megszerezte a második rajthelyet. Garcíát azonban senki sem tudta igazán veszélyeztetni, így a spanyol versenyző Moto2-es pályafutása során első alkalommal a pole pozícióból fog rajtolni. Mögötte az Aldeguer, Vietti, Canet, Albert Arenas, Manuel González, Muñoz, Alonso López, Joe Roberts, Ogura Aj sorrend alakult ki.

A Moto2 montmelói időmérőjének végeredménye

Moto3

A Moto3 időmérőjének első szakaszában az élmenők közül David Muñozért lehetett izgulni. A 18 éves pilóta az egyik utolsó próbálkozásával aztán élre állt, de végül nem ő, hanem az 1:47.766 másodperces kört futó Matteo Bertelle zárt az első helyen. Rajtuk kívül Luca Lunetta és Jacob Roulstone jutott tovább a Q2-be.

A kvalifikáció második részének elején sokáig Jamanaka Riuszej őrizte az első helyet, a japán motoros 1:47.608 másodperces kört futott. Tőle aztán Daniel Holgado, a Red Bull GasGas Tech3 pilótájától pedig Collin Veijer vette át a vezetést 1:47.089-cel, majd ezt 1:46.768-ra javította. Eközben David Alonso bejött a második helyre, a kolumbiai versenyző azért nem tudta megverni Veijert, mert volt egy kisebb incidense Iván Ortolával.

A hajrában előbb Holgado, majd Riccardo Rossi is bukott. Ortolá pedig 1:46.749-cel élre állt, őt pedig már senki sem tudta megelőzni. Veijer végül második lett, a harmadik helyre pedig a szintén a végén javító José Antonio Rueda ért oda. Mögötte a Furuszató Taijó, Jamanaka, Alonso, Muñoz, Adrián Fernández, Holgado, Lunetta sorrend kristályosodott ki.

A Moto3 montmelói időmérőjének végeredménye