back to top
2024. június 28. 01:56
KezdőlapMoto3Alonso vetett véget a montmelói Moto3-as futam változatosságának, átvette a vezetést a...

Alonso vetett véget a montmelói Moto3-as futam változatosságának, átvette a vezetést a tabellán

David Alonso nyerte a Katalán Nagydíjat a Moto3-ban Iván Ortolá és José Antonio Rueda előtt, miután azt követően, hogy élre állt, nem lehetett letaszítani onnan. Ezzel átvette a vezetést a bajnoki tabellán a csupán hatodikként célba érő Daniel Holgado előtt.

Szokás szerint a Moto3-as futammal kezdődött a Katalán Nagydíj zárónapjának érdemi, tétre menő része. A pole pozícióból Iván Ortolá indulhatott, miután az időmérőn minimális különbséggel legyőzte Collin Veijert, míg az első sort José Antonio Rueda egészítette ki. A világbajnoki tabella éllovasai közül David Alonso a hatodik, míg Daniel Holgado a kilencedik pozícióból várhatta a piros lámpák kialvását.

García körrekorddal nyerte a Moto2-es, Ortolá kis különbséggel a Moto3-as időmérőt Montmelóban

Ortolá jól kapta el a rajtot, ám Rueda rendkívül agresszívan támadta őt a belső íven. A KTM Ajo versenyzője azonban pórul járt, és a kalamajkában egészen a nyolcadik helyig esett vissza. Holgado remekül jött el, és az első kör végéig a második pozícióban motorozott, de akkor megelőzte őt David Muñoz, majd Furuszató Taijó és Alonso is elment mellette.

Muñoz aztán nem sokáig maradt második, ugyanis a japán és a kolumbiai pilóta is maga mögé utasította. A 3. körben aztán mind Muñoz, mind Furuszató teljesítették a hosszú körös büntetésüket, illetve utóbbi esetében az „első hosszú körös büntetés” a helyes megfogalmazás. Mindeközben Ortolá elveszítette a vezető helyet, sőt, Veijer, Alonso és Holgado is megelőzte.

A 4. kör elején utóbbitól visszavette a harmadik helyet, majd az 5-ös kanyarban megvolt az első bukás David Almansa révén. A következő körben aztán megint változott a sorrend, ugyanis Holgado és Luca Lunetta is elment Veijer mellett, míg Ortolá Alonsót előzte meg. A 6. körben Kelso volt a következő áldozat, és átcsúszott a hosszú körös íven, ám szerencséjére Furuszató nem ért még oda. A japán pilóta néhány másodperccel később, a 4-es kanyarban bukott.

Ortolá időközben visszavette a vezetést Holgado és Lunetta ellen, ám honfitársa a 7. kör elején ismét maga mögé utasította. Hátrébb Riccardo Rossi bukott a pálya végén, mielőtt letölthette volna a büntetését. Ami az élmezőny küzdelmeit illeti, Lunetta hirtelen három pozíciót is veszített Veijerrel, Muñozzal és Ruedával szemben.

A következő kör elején Holgado veszített sokat, egészen pontosan három pozíciót, de Ruedát hamar visszaelőzte, miközben Ortolá állt az élen Veijer előtt. A versenyt bajnoki éllovasként kezdő pilóta azonban tovább rontott, és a hatodik helyre zuhant. Eközben Alonso megkezdte a felzárkózást, és már a harmadik helyen motorozott, az élen pedig szintén változott a helyzet, hiszen Veijer megelőzte Ortolát.

Közvetlenül féltávot követően úgy tűnt, hogy Ortolá és Alonso is elmegy a lágy gumin induló holland versenyző mellett, de végül csak az MT Helmets motorosával szemben vesztett pozíciót. A spanyol pilóta viszont a 11. körben hamar visszaesett a negyedik helyre, a vezetést pedig Veijer vette vissza. Mögötte rövid ideig Alonso motorozott, de Holgado meg tudta őt előzni.

A következő kör elején a holland pilóta vesztett sokat, és került a negyedik helyre, míg Alonso a viadal során először élre állt egy agresszív manőver után. Holgado emiatt Ortolával szemben is pozíciót vesztett, majd Veijer is visszajött elé. Sőt, utána kellően gyors volt ahhoz, hogy a többiek ne előzzék vissza őt.

A következő körökben az első négyes ellépett, de Holgado aztán leszakadt, és Rueda megelőzte őt. Sőt, a KTM Ajo pilótája Veijert is maga mögé utasította, így megszerezte  harmadik helyet Ortolá mögött. Alonso pedig úgy nyert, hogy miután először átvette a vezetést, többé nem is engedte ki a kezéből. Ennek következtében átvette a vezetést a tabellán, előnye 14 pont a végül Muñoz mögött hatodikként befutó Holgadóval szemben.

A Moto3 montmelói futamának végeredménye