back to top
2024. június 30. 11:53
KezdőlapMoto2Elképesztő hiba, kizárták a csapattársa gumiját használó versenyzőt

Elképesztő hiba, kizárták a csapattársa gumiját használó versenyzőt

A Katalán Nagydíjon hetedik helyen célba érő Marcos Ramírezt kizárták a Moto2-es futamból, miután csapattársa, Joe Roberts hátsó abroncsát használta. Ebből mások mellett az amerikai versenyző is profitált.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Marcos Ramírez a hetedik helyen ért célba a Katalán Nagydíjon a Moto2-es kategóriában. Ennek köszönhetően a spanyol versenyző maradt volna a tabella tizedik helyén, ám a sportfelügyelők kizárták a versenyből. A döntésért nem a 26 esztendős motorost, hanem csapatát terheli a felelősség.

Aldeguer hatalmas hibája után Ogura legyőzte a pontelőnyét jelentősen növelő Garcíát a Moto2-ben

A Sportfelügyelői Bizottság által közzétett dokumentumban ugyanis az áll, hogy Ramírez Ramírez olyan hátsó gumival versenyzett, amely nem az övé, hanem csapattársáé, Joe Robertsé volt. Mindez pedig szembemegy a nagydíjszabályzat 2.5.4.9.3-as cikkelye alapján szembemegy az előírásokkal, a 3.5.5-ös pont értelmében pedig diszkvalifikáció volt az ítélet.

A hibát minden bizonnyal az American Racing Team szerelői követték el, akik figyelmetlenségből Roberts abroncsát szerelték fel Ramírez Kalexére. Mindez ráadásul azért kifejezetten bosszantó, mert szinte biztos, hogy a spanyol motoros nem jutott előnyhöz a hibával, ugyanakkor a szabályzat alapján teljesen jogos a büntetés.

A kizárásnak természetesen a tabellákra nézve is vannak következményei. Ramírez 38 helyett csak 29 ponttal rendelkezik, és visszaesett a bajnokság tizenegyedik helyére, az 1 extra egységet szerző Tony Arbolino mögé. Hátrébb szintén változott a sorrend, ugyanis Jaume Masià a huszonötödik helyett a huszonharmadik pozíciót foglalja el, megelőzve Deniz Öncüt és Bo Bendsneydert. Mario Aji pedig megszerezte idei első pontját, így a huszonhetedik pozícióba ugrott fel, megelőzve Matteo Ferrarit.

Az említett pilótákon kívül Alonso López, Roberts, Jorge Navarro, Zonta van den Goorbergh, Filip Salač és Darryn Binder szerzett egy-egy pluszpontot. Mindez az élmezőnyre is hatással van, hiszen így az amerikai pilótának 20 helyett csupán 19 egység a hátránya az élen álló Sergio García mögött, Ogura Ajjal szemben pedig 3 pont az előnye.

Ami a másik két táblázatot illeti, az American Racing Team így mégsem előzte meg a Speed Upot a csapatok között, hiszen 119 pontjukkal 7 egység a hátrányuk a rivális mögött, így maradtak a harmadik pozícióban. A gyártóknál pedig csupán annyi változott, hogy a Forward így 5 helyett 6 ponttal gazdagodott Navarrónak köszönhetően.