back to top
2024. július 02. 10:36
KezdőlapMotoGPMartín szerint katasztrofális napja volt, de inkább ezt választja, mint az ellenkezőjét

Martín szerint katasztrofális napja volt, de inkább ezt választja, mint az ellenkezőjét

Jorge Martín szerint borzalmasan alakult a szombati napja a Katalán Nagydíj hétvégéjén. A Pramac pilótája rosszul rajtolt, aminek megvolt az oka, ugyanakkor úgy véli, a főfutamon sokat javulhat a teljesítménye.

Nem zárt jó napot Jorge Martín a Katalán Nagydíj időmérőjén, illetve sprintjén. A kvalifikáció hajrájában a 2-es kanyarban bukott, így mindössze a hetedik helyet szerezte meg a rajtrácson. Utána kifejezetten rosszul rajtolt, és bár ezt hamar tudta kozmetikázni, ennél előrébb önerőből nem jutott, így a hajrában úgy tűnt, hogy viszonylag sokat veszít a pontelőnyéből.

Espargaró befűzte az oktatófilmet, új körrekorddal nyerte meg a montmelói időmérőt

Korábban Raúl Fernández és Brad Binder is az élről bukott, így a Pramac versenyzője az ötödik pozícióban haladt, ám Francesco Bagnaia az utolsó körben szintén elesett, így Martín a negyedik pozícióban ért célba. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy ahelyett, hogy előnye 31 pontra csökkent volna a címvédővel szemben, csupán 1 egységet veszített el, és immáron a tavalyi motort vezető Marc Márquez az első számú üldöző. Persze a 26 éves motoros ezzel együtt nem volt elégedett.

„Nehéz, nagyon nehéz – nyilatkozta. – Nagyon rossz nap volt, nagyon rossz volt az érzet. Rosszul rajtoltam, és az első kanyarokban próbáltam visszajönni. Katasztrófa volt, mert túlságosan felmelegítettem a hátsó [gumit]. Utána nem is jött rendbe. Ezt követően megpróbáltam időt nyerni az élmezőnyhöz képest azzal, hogy gyorsan megyek be a kanyarokba és fordulok el. Ez nem jött be. Még egy rossz napon is a negyedik helyet szereztem meg. Lehet, hogy nem ez a valós pozíció, mert voltak bukások, de ennek talán az az oka, hogy túlságosan erőltették.”

Martín azt is elárulta, hogy a rossz rajtja nem a véletlen műve volt, ugyanis akkor találkozott először azokkal a beállításokkal. „Nem tudtam kipróbálni ezt a beállítást és ezt a kuplungot – jelentette ki. – Rögtön a verseny jött. Kiszámíthatatlan volt, aztán rossz lett a rajt. Vasárnap a bemelegítésen igyekszem majd megérteni.”

Elátkozott éllovasok, Espargaró-győzelem és Marc Márquez-felzárkózás a montmelói sprinten

Martín magához képest szinte végig küszködött, és még úgy sem volt valós esélye a sprintdobogóra, hogy hárman is kiestek előle. Ami a nyers tempót illeti, alighanem ez volt eddig a leggyengébb szereplése ebben az idényben, de tisztában van vele, hogy így is értékes pontokat szerzett. A bukásnál pedig mindenképpen jobban járt.

„Inkább érezzem magam rosszul, és szerezzem meg a negyedik helyet, minthogy jól érezzem magam, és elessek – fogalmazott. – Láttam a bukásokat, és abban a pillanatban nagyon rosszul éreztem magam, talán nem én voltam az egyetlen. A [gumi] nyomása rendben volt, a hőmérsékletről volt szó. Meg kell próbálnunk jobban rajtolni, az első kanyarban tizenegyedik voltam.”

Martín számára jó hír, hogy Márquez ezúttal is tizennegyedikként rajtol, bár az előző három alkalommal nem jelentett neki akadályt a középmezőnyből való rajtolás a felzárkózásban. Bagnaia viszont megint sokkal kedvezőbb pozícióból várhatja a piros lámpák kialvását, ám riválisa úgy véli, ezúttal ő maga is jobb teljesítményre lesz képes.

„Az a célom, hogy dobogón legyek – szögezte le. – Most nem sikerült elérni a célomat. Van bennünk potenciál a pódiumot és a győzelmet illetően. Mások mögött küszködöm, amikor beragadok valaki mögé, nagyon szenvedek. Ezen a pályán már nem küszködöm, csak a sprinten. Biztos vagyok benne, hogy a közepes [hátsó gumin] jobb munkát tudok végezni.”