back to top
2024. július 02. 09:32
KezdőlapMotoGPMartín tudta, hogy nincs esélye Bagnaia ellen, Marc Márqueznek bejött a merész...

Martín tudta, hogy nincs esélye Bagnaia ellen, Marc Márqueznek bejött a merész húzás

Francesco Bagnaia a szombati bosszantó bukása ellenére tudta, hogy képes megnyerni a Katalán Nagydíjat. Jorge Martín a hajrában belátta, hogy nem érdemes kockáztatnia, míg Marc Márquez arra kényszerült, hogy rizikózzon a gumiválasztással, ami végül bejött neki.

Francesco Bagnaia és Jorge Martín újabb ütközetét hozta a Katalán Nagydíj, és ezúttal a címvédő jött ki győztesen a párharcból. Ezzel 39 pontra csökkentette hátrányát márkatársával szemben, és visszaelőzte Enea Bastianinit, valamint Marc Márquezt a pontversenyben. Utóbbi ismét nagyot mentett, és újra dobogóra állt.

Bagnaia visszavágott Martínnak Montmelóban, Marc Márquez ismét a dobogóig zárkózott fel

Bagnaia azok után rajtolt el a második pozícióból, hogy a sprinten az utolsó körben esett ki vezető helyről. Az első métereken átvette a vezetést, utána viszont Martín és Pedro Acosta is megelőzte. Utóbbi aztán nem okozott neki gondot, ugyanis elesett, a Pramac pilótáját pedig a hajrá felé közeledve magabiztosan utasította maga mögé, majd nem hagyott esélyt a visszatámadásra.

„Őszintén szólva nagyon dühös voltam a tegnapi miatt, de tudtam, hogy elég nagy a potenciálunk ahhoz, hogy meg tudjam nyerni a futamot – nyilatkozta a leintés után. – A rajtnál mindent megpróbáltam. A többi pilóta nagyon nyomta, de amikor láttam, hogy elkezdtek küszködni, én kicsit jobban rákapcsoltam. Fantasztikus volt a tempó, a gumi. A csapatom elképesztő munkát végzett, hogy újra beállítsa a motort. Nagyon örülök, és várom a hazai nagydíjamat.”

Martínnak szintén nem volt jó versenye szombaton, hiszen a három élről történt bukással együtt is csak negyedik lett. Ugyanakkor ő is optimistán várta a vasárnapot, és egy ideig úgy tűnt, hogy győzelemmel feledtetheti az előző napot. Ez végül nem jött össze, hiszen az utolsó körökben Bagnaiában több tartalék maradt, a 26 éves pilóta pedig belátta, hogy nincs értelme kockáztatni.

„Rendkívül boldog vagyok a futam miatt – kezdte. – A hetedik helyről indultam, nehéz volt, de az első kanyart tökéletesen vettem be, és feljöttem negyediknek. Utána kicsit gumit spóroltam, még úgy is, hogy mindenkit megelőztem. Egy ponton úgy éreztem, hogy Pecco más [szinten] van. Végig próbáltam tartani a tempót, a végén viszont nem maradt bennem semmi. Csak próbáltam célba érni, láttam, hogy nagy a lemaradás. Igyekeztem némi nyomást helyezni Peccóra, de nehéz volt.”

Marc Márquez a sprinteket is beleszámítva immáron zsinórban negyedik alkalommal vitte dobogóra Ducatiját a középmezőnyből indulva. A nyolcszoros világbajnok az elrontott időmérő után úgy érezte, hogy kockázatot kell vállalnia, és ő volt a négy versenyző egyike, aki hátulra nem a közepes, hanem a lágy abroncsot tette fel. Ezúttal a harmadik helyig jutott, bár Aleix Espargaró a végén nagyon megnehezítette a dolgát.

„A lágyat választottam [hátulra] – jelentette ki. – Tudom, hogy ez kockázatosabb, de ez volt az egyetlen megoldás, hogy az elejétől kezdve támadhassak. Normál esetben, amikor az ember a közepesen van, az elején beragad mások mögé, és nem lehet előzni. Szóval ez a pozíció arra kényszerített, hogy a lágyat tegyem fel. Sajnos most rosszul rajtoltam. Utána lépésről lépésre [haladtam], tudtam, hogy hosszú a verseny, és óvnom kellett a gumikat. Utána megelőztem Aleixet, Miután elkaptam, próbáltam nyomni, de a guminak már annyi volt, ám meg tudtam védeni a pozíciómat. Nagyon boldog vagyok. Sajnálom Aleixet, mert ez volt az utolsó futama Katalóniában. Örülök, hogy egy ilyen nehéz pályán megint ott tudtunk lenni az élmenők között.”