back to top
2024. július 02. 10:27
KezdőlapMotoGPEspargaró az utolsó pillanatban hátrált meg Marc Márquez ellen: „Nagy káoszt okozhattam...

Espargaró az utolsó pillanatban hátrált meg Marc Márquez ellen: „Nagy káoszt okozhattam volna”

Aleix Espargaró mindent megpróbált Marc Márquez ellen a Katalán Nagydíjon, még kockáztatott is a dobogóért, de az utolsó pillanatban visszakozott, amikor bevetődhetett volna mellé. A gyári Aprilia versenyzője kiemelte, hogy a Ducati idén jelentősen felülmúlta az ő tavalyi futamgyőztes idejét.

Aleix Espargaró szempontjából egészen szombatig álomszerűen zajlott a Katalán Nagydíj hétvégéje a számára leginkább hazainak tekinthető helyszínen. Két nappal azután, hogy a spanyol versenyző csütörtökön bejelentette év végi visszavonulását, előbb megszerezte a pole pozíciót, majd némi szerencsével megnyerte a sprintfutamot.

Elátkozott éllovasok, Espargaró-győzelem és Marc Márquez-felzárkózás a montmelói sprinten

A tökéletes hétvégétől viszont nagyon messze volt. A rajt után visszaesett a hatodik helyre, majd Raúl Fernández és Brad Binder megelőzésének, illetve Pedro Acosta bukásának köszönhetően már a harmadik pozícióban haladt, de Francesco Bagnaiától és Jorge Martíntól nagyon messze volt. Ráadásul aztán Marc Márquez elorozta előle a dobogó alsó fokát.

Bagnaia visszavágott Martínnak Montmelóban, Marc Márquez ismét a dobogóig zárkózott fel

„A lágy [hátsó] gumival sokkal erősebb voltam – utalt Espargaró a sprintre. – A közepes gumin egyszer sem éreztem jól magam. A végén mindent megpróbáltam, hogy Marc közelében maradjak, de csak csúszkáltam. Mindent megpróbáltam, mert a jobbkanyarokban Marcnak nem volt tapadása. Szóval azt mondtam magamnak, hogy »rendben, ha a tizenhármasban vagy a tizennégyesben közelebb vagy, akkor talán bemehetsz a belső ívre«. Ő viszont védte a belső ívet, és az utolsó pillanatban úgy döntöttem, hogy nem csinálom meg. Nagy káoszt okozhattam volna, és Marckal, Katalóniában, egy számomra különleges hétvégén ezt nem akartam [megtenni]. A negyedik hely is elég jó.”

Márquez a 21. kör legelején ment el Espargaró mellett, ám utána nem tudott elhúzni előle, és úgy tűnt, hogy a 34 éves motorosnak lesz esélye visszaszerezni a harmadik helyet. Végül azonban érdemi támadást nem tudott intézni ellene, de a leintésnél így is csupán 52 ezreddel maradt el a nyolcszoros világbajnoktól. Bár végül nem vetődött be, az állandó mezőny korelnöke így is vállalt némi rizikót.

„Oroszlánként küzdöttem – jelentette ki. – A dobogóért [harcoltam] az utolsó hazai futamomon, úgyhogy ez a kockáztatás pillanata volt, szóval mindent megpróbáltam. Azonban Marc bizony Marc. Nem hibázik, és megszerezte a dobogót. Látták, hogy a három legjobb motor volt a pódiumon, az Aprilia pedig negyedik volt. Mindent megpróbáltam, de nem volt elég.”

Espargaró messze a legjobb versenyzője volt az Apriliának vasárnap, hiszen Fernándezt 5,373, míg Miguel Oliveirát és saját csapattársát, Maverick Viñalest több mint 10 másodperccel előzte meg. Bár körátlaga jobb volt, mint a tavalyi futamon, amelyet megnyert, így sem volt esélye az ismétlésre, hiszen Bagnaia átlagosan körönként több mint 1 másodperccel ment gyorsabban, mint Espargaró 2023-ban.

„Húsz másodperccel verték meg a tavalyi versenyidőmet, ami őrület – fogalmazott a háromszoros MotoGP-futamgyőztes. – [A Ducati] ezt a pályát választotta a teszteléshez, és sokat javultak. Valamit találtak a gumispórolás terén. A közepes abronccsal kapcsolatban biztosan ráleltek valamire. Ezért nagyon fontos a tesztelés. Tavaly itt az Aprilia szerzett kettős győzelmet, idén [a Ducati] Barcelonát választotta [tesztpályának], mi nem. A Ducati kettős győzelme [lett belőle].”

Így áll a MotoGP-tabella a Katalán Nagydíj után